Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Coaliția de dreapta din Italia câștigă alegerile: cinci întrebări pentru piețe

Giorgia Meloni

Coaliția de dreapta din Italia ar trebui să aibă o majoritate solidă în ambele camere ale parlamentului în urma alegerilor, ceea ce ar putea oferi țării o șansă rară de stabilitate politică după ani de tulburări și coaliții fragile. Meloni și aliații săi se confruntă însă cu foarte multe provocări.

Giorgia Meloni, liderul formațiunii naționaliste Frații Italiei, este favorită să devină prima femeie prim-ministru al Italiei, în fruntea celui mai de dreapta guvern de după cel de-al Doilea Război Mondial, potrivit Reuters.

Absența retoricii antieuro observate la alegerile din 2018 i-a liniștit pe investitori în perioada premergătoare votului. Un rezultat slab pentru Liga lui Matteo Salvini, partidul cu cea mai puțin proeuropeană poziție, ar putea fi, de asemenea, o ușurare.

Cu toate acestea, Meloni și aliații săi se confruntă cu o listă lungă de provocări, inclusiv creșterea prețurilor la energie, războiul din Ucraina și o nouă încetinire a celei de-a treia economii ca mărime din zona euro.

În condițiile în care piețele urmăresc cu atenție, Reuters analizează cinci întrebări-cheie aflate în actualitate.

1. Este perspectiva stabilității politice un aspect pozitiv pentru piețe?

Posibil. Comentariile lui Meloni din timpul campaniei electorale, potrivit cărora va respecta normele bugetare ale UE, au liniștit piețele, iar o ușoară subperformanță a obligațiunilor italiene luni s-ar putea datora mai mult neliniștii pieței globale decât unei reacții la rezultat. Presiunea asupra obligațiunilor ar putea crește pe măsură ce accentul se mută pe politica bugetară în 2023. În ciuda tonului liniștitor al lui Meloni, îngrijorarea cu privire la o posibilă ciocnire cu Uniunea Europeană ar putea crește dacă partidele de dreapta fac presiuni pentru reducerea impozitelor și creșterea cheltuielilor pentru pensii. De asemenea, dreapta nu este văzută câștigând o majoritate de două treimi în ambele camere ale parlamentului care ar permite modificarea constituției fără un referendum, ceea ce ar fi putut provoca o oarecare neliniște, deoarece constituția protejează aspectele legate de apartenența Italiei la UE.

„Nu ne așteptăm la un impuls imediat pentru o relaxare fiscală majoră, dar vedem riscuri pe termen mediu ca agenda politică a dreptei să intre în conflict cu obiectivele UE”, a declarat Giada Giani, economist la Citi.

„Prima decizie cheie a lui Meloni va fi numirea ministrului de finanțe, o personalitate pro-europeană și prudentă din punct de vedere fiscal părând o alegere probabilă pentru moment”, a adăugat ea.

2. Ar putea fi modificat planul de finanțare a Italiei de către UE?

Frații din Italia consideră că există loc pentru a modifica programul fondului de redresare al Italiei, susținut de UE, pentru a ține cont de șocul energetic.

Pentru a primi următoarea tranșă de fonduri în decembrie, Roma trebuie să îndeplinească 55 de obiective noi, despre care un oficial de partid a spus că ar trebui ajustate. Bruxelles-ul a declarat că este posibilă doar o ajustare fină a planului de redresare convenit.

Partidul a declarat că nu va pune în pericol accesul la program, dar schimbarea planurilor ar putea pune în pericol fondurile, în valoare de 19 miliarde de euro (18,3 miliarde de dolari) sau 1% din PIB, a declarat economistul Rabobank Maartje Wijffelaars înainte de vot.

3. Ce înseamnă un nou guvern pentru datoria italiană?

Italia este unul dintre cele mai îndatorate state din lume, cu o datorie ca pondere în produsul intern brut de 151%. Se așteaptă ca acest raport să scadă în acest an, dar ar putea totuși să crească dacă plățile fondurilor UE nu vor fi efectuate, afectând creșterea economică.

Îngrijorarea legată de datoria italiană a împins randamentele obligațiunilor pe 10 ani peste 4% . Moody's și S&P au redus perspectivele ratingului Italiei după ce Mario Draghi a demisionat din funcția de prim-ministru în iulie.

„Ne așteptăm la o reacție mai degrabă atenuată a pieței în ceea ce privește marja de credit a BTP-urilor pe termen scurt, deoarece rezultatul alegerilor a fost în mare parte în conformitate cu așteptările”, au declarat strategii UniCredit, adăugând că este posibilă și o anumită acoperire pe termen scurt.

4. Și-ar putea activa Banca Centrală Europeană instrumentul antifragmentație?

Creșterea costurilor de împrumut în Italia, țară puternic îndatorată, testează hotărârea BCE de a limita tensiunile de pe piața obligațiunilor.

Alegerile din Italia fuseseră considerate un obstacol pe termen scurt în calea activării de către BCE a Instrumentului de protecție a transmiterii (TPI) - un nou instrument menit să împiedice costurile de împrumut ale statelor mai slabe să se îndepărteze prea mult de cele ale Germaniei, țară cu rating de top, fără a fi vina lor.

Nu se așteaptă ca BCE să folosească TPI în curând, dar prezența sa ar trebui să ajute la susținerea obligațiunilor italiene.

5. Ce vor însemna rezultatele pentru băncile italiene?

Sectorul este într-o formă mai bună decât în momentul alegerilor din 2018, când retorica anti-euro a partidelor populiste a zdruncinat investitorii.

Băncile italiene au o bază de capital mai solidă și sunt mai puțin expuse la stresul suveran decât erau în urmă cu un deceniu. Evaluările ieftine, ratele în creștere și comentariile liniștitoare ale lui Meloni, favorabile UE, înseamnă, de asemenea, că creditorii italieni par atractivi, spun analiștii și investitorii.

Dar, în cele din urmă, perspectivele economice vor fi cele care vor prevala, iar în condițiile în care riscurile de recesiune sunt în creștere, pariul pe bănci ar putea fi riscant. Acțiunile bancare italiene au depășit luni dimineață băncile din zona euro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.