Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Coaliţia internaţională a ajutat Turcia în nordul Siriei

Siria Alep

Coaliţia internaţională împotriva grupării Stat Islamic (SI) a efectuat recent patru lovituri în nordul Siriei pentru a ajuta Turcia care desfăşoară o ofensivă vizând eliberarea unui oraş-cheie din mâinile jihadiştilor, a informat marţi un purtător de cuvânt, colonelul John Dorrian, citat de AFP.

Până în prezent, coaliţia nu a efectuat niciun bombardament pentru a veni în ajutorul Turciei în ofensiva acesteia asupra oraşului al-Bab, în timp ce a sprijinit Turcia la începutul ofensivei sale în Siria, în luna august.

Nici Washingtonul, nici Ankara nu au explicat clar motivele acestei situaţii.

Citește și: SURPRIZĂ URIAȘĂ în SUA! Barack Obama a ELIBERAT-O, Julian Assange se va PREDA

Divergenţe profunde separă însă coaliţia de Turcia în privinţa chestiunii Forţelor democratice siriene (SDF), o coaliţie arabo-kurdă considerată de Ankara ca faţadă pentru miliţiile kurde siriene YPG, o organizaţie teroristă în opinia sa.

În schimb, Forţelor democratice siriene sunt considerate de coaliţie ca aliatul lor cel mai eficient împotriva jihadiştilor din Siria.

"Am identificat ţinte" în apropiere de al-Bab "acţionând împreună cu Turcia" şi "ne aşteptăm să continuăm genul acesta de lovituri", a declarat marţi colonel John Dorrian, prin videoconferinţă de la Bagdad.

În total, au avut loc patru bombardamente în regiunea al-Bab, a precizat el.

Purtătorul de cuvânt nu a explicat de ce coaliţia a început în cele din urmă să efectueze bombardamente pentru a sprijini forţele turce din jurul oraşului al-Bab.

Turcia este, de asemenea, un aliat-cheie al coaliţiei, printre altele punând la dispoziţie baza sa aeriană de la Incirlik (sud) pentru avioanele aliaţilor care participă la operaţiuni împotriva jihadiştilor.

Ankara a afirmat recent că îşi rezervă dreptul a închide baza pentru trupele coaliţiei, anunță

Agerpres.

De mai multe săptămâni, forţele turce sunt angajate în lupte sângeroase pentru a elibera al-Bab, în nordul Siriei, împreună cu grupurile rebele siriene care îi sunt aliate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.