Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Coana Chirița a renunțat la scenă după 60 de ani de actorie

Draga Olteanu Matei

Draga Olteanu Matei, care sâmbătă va împlini 82 de ani, s-a mutat la aer curat, la Piatra Neamț. Cel mai recent rol al său a fost în telenovela “Narcisa sălbatică”, de la Antena 1, relateaza click.ro

Este una dintre marile doamne ale scenei româneşti. A jucat în 50 de filme, în peste 50 de piese de teatru, dar şi în 100 de piese şi pastile umoristice, la tv. Draga Olteanu Matei s-a pensionat de la Teatrul Naţional, în 2007, an în care a decis să-şi trăiască bătrâneţile în cochetul orăşel Piatra Neamţ.

”Nu mai joc teatru. Mă pregătesc pentru aniversarea mea, de sâmbăta viitoare.  Mă bucur că vă interesaţi de mine şi că mă iubiţi, dar nu doresc să mai vorbesc despre mine”, ne-a mărturisit, joi, actriţa.

Draga Olteanu (81 ani) este însă femeia recordurilor. A avut un număr impresionat de roluri, iar la naştere i-a uimit pe medici când au pus-o pe cântar: 5,8 kg. Tatăl ei a botezat-o ”Draga”, tocmai pentru a le fi dragă tuturor,  întreaga viaţa. I-a pus o fundiţă roşie şi a plimbat-o prin tot spitalul. Actriţa a spus în nenumărate rânduri că a oferit şi a întâlnit totodată multă iubire. De aceea, spune că dragostea publicului pentru ea e cel mai mare cadou.

Tatăl actriţei a fost ofiţer în armată. Ea recita foarte bine încă din copilărie, astfel încât, la un bal al garnizoanei, a susţinut un moment artistic la Soroca. Actriţa a povestit adesea că tatăl ei era sever cu ea, dar că pe mama sa a perceput-o ca pe o prietenă de suflet.

A jucat în peste 50 de piese de teatru

 

Draga Olteanu, chirita, veta, teatru, filme
Rolul din Coana Chiriţa (1986) i-a adus celebritatea

S-a căsătorit prima dată la 18 ani cu un ofiţer de aviaţie, apoi cu un diplomat, în perioada studenţiei. Ca un făcut, ambii soţi au înşelat-o şi apoi au părăsit-o. Era atât de dezamăgită, încât nici că mai voia să audă de măritiş. Însă, în 1968  avea să-l cunoască pe cel care i-a devenit al treilea soţ, Ion Matei. Draga s-a îndrăgostit de el au avut un mariaj exemplar. Ionel, cum îi spunea actriţa, i-a adus un buchet cu 13 trandafiri. De atunci, în fiecare an primea de la el trandafiri la aceeaşi dată. N-au avut moştenitori, căci Draga nu şi-a dorit. A considerat că nu poate avea grijă de un copil, fiind mai tot timpul în turnee. La un moment, dat a vrut să înfieze copil, apoi s-a răzgândit.

În 2007, după pensionarea de la Teatrul Naţional din Bucureşti, cei doi soţi s-au mutat la Piatra Neamţ, unde actriţa a înfiinţat propria companie de teatru, ”Teatrul vostru”. Soţul actriţei s-a stins din viaţă în aprilie 2014.

Are propria stea pe Aleea Celebrităţilor din Bucureşti

 

Draga Olteanu, chirita, veta, teatru, filme
Draga Olteanu Matei a primit, în 2011, o stea pe Aleea Celebrităţilor
Foto: Mediafax

Draga a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică «I.L. Caragiale» în 1956, iar în luna septembrie a aceluiaşi an a debutat în piesa «Ziariştii» de Alexandru Mirodan. De-a lungul carierei sale a jucat în diferite piese de teatru: «Coana Chiriţa» după Alecsandri, pentru care a scris şi un scenariu de film în două serii (Coana Chiriţa - 1986 şi Chiriţa la Iaşi 1987), «Gaiţele» de Kiriţescu (1977), «Căruţa cu paie» de Mircea Ştefănescu, «Hagi Tudose» de Barbu Ştefănescu Delavrancea, «Domnişoara Nastasia» de G.M. Zamfirescu, «Pisica în noaptea de Anul Nou» de D.R. Popescu, «Autorul e în sală» de Ion Baiesu etc.

 

Draga Olteanu, chirita, veta, teatru, filme
Draga a fost Veta, în comedia de succes ”Nea Mărin Miliardar”, (1979) unde a jucat alături de Amza Pellea

Pe scena Teatrului Naţional a mai jucat în «Azilul de noapte» de Maxim Gorki, în «Crima pentru pământ», o dramatizare după romanul cu acelaşi nume al lui Dinu Sararu. Actriţa Draga Olteanu Matei a primit, în  2011, o stea pe Walk of Fame - Aleea Celebrităţilor din Bucureşti (lângă fostul Magazin Cocor), în semn de recunoaştere pentru întreaga ei carieră.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.