Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Codul Fiscal, neconstitutional? Ce semnal de alarma trage Consiliul Legislativ

constitutie, constitutia

Consiliul Legislativ a atras Guvernului atentia ca o prevedere din noul Cod Fiscal incalca spiritul Constitutiei si ar trebui modificata. Consiliul a dat aviz pozitiv proiectului, in ciuda acestei observatii, iar Guvernul nu a tinut cont de ea si nu a operat nicio modificare.

Prevederea care ar putea fi neconstitutionala vizeaza impozitarea microintreprinderilor fara angajati care ar trebui sa plateasca o taxa trimsestriala de 1.530 de lei, taxa considerata de Consiliul Legislativ o 'sanctiune' fata de aceste afaceri.

Noul Cod Fiscal aprobat de Guvern, care urmează să fie aplicat începând cu anul viitor, stabileşte că microîntreprinderile vor fi obligate să plătească un impozit indiferent dacă au sau nu angajaţi. Astfel, firmele cu unul sau mai mulţi salariaţi vor achita 3%, respectiv 1% din cifra de afaceri, iar cele care nu au niciun angajat vor plăti 3% plus o sumă de 1.530 lei trimestrial.

În documentul trasmis Guvernului, Consiliul Legislativ se referă la această taxă trimestrială, pe care o consideră o "sancţiune".

"Apreciem că norma respectivă se îndepărtează de la dispoziţiile articolului 135 alineatul 2 litera a din Constituţie. Sugerăm, de aceea, revederea normei în ceea ce priveşte sancţiunea de «+1530 lei trimestrial»", este avertismentul din documentul citat de Mediafax.

Articolul din Constituţie invocat se referă la economie şi stabileşte, la acel alineat, că statul trebuie să asigure libertatea comerţului, protecţia concurenţei loiale, crearea cadrului favorabil pentru valorificarea tuturor factorilor de producţie.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.