Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Codul muncii s-a modificat în 2024: La câte pauze au dreptul angajații români

Radu Pop
News.ro
afaceri antreprenori contract angajat munca job

Codul muncii s-a modificat în 2024: La câte pauze au dreptul angajații români

Codul Muncii 2024 vine cu schimbări importante pentru angajații români privind pauzele acordate la locul de muncă. Nu va mai fi nevoie să muncești neapărat opt ore pentru a primi pauză.

În general, angajații au dreptul la pauză de relaxare sau de masă cel puțin o dată în timpul programului. În majoritatea companiilor se respectă politice introduse de conducere, pentru asigurarea unei stări productive în cazul lucrătorilor și pentru a le menține moralul ridicat.

În funcție de vârsta pe care o au angajații, adică dacă vorbim despre angajați minori sau majori, pauza de masă, precum și programul de muncă pot să prezintă unele diferențe. Deasupra tuturor reglementărilor companiilor însă, există legea, ce primează.

Există mai multe tipuri de pauze la care pot apela lucrătorii unei companii. De exemplu, pauza de masă sau de odihnă durează, de regulă, 30 de minute. În acest interval, angajații pot lua micul dejun, prânzul sau cina. Pauza de odihnă poate fi și de 20 de minute, în funcție de politicile companiei, potrivit Playtech, anunță romaniatv.net.

Chiar dacă angajatorul este obligat să ofere salariaților pauză, există cazuri când nu trebuie să plătească intervalul de timp în care acesta nu a muncit

Chiar dacă angajatorul este obligat să ofere salariaților pauză, există cazuri când nu trebuie să plătească intervalul de timp în care acesta nu a muncit. În unele companii, pauzele mai scurte de 20 de minute sunt considerate facturabile. Cele mai lungi însă pot să nu fie plătite.

Codul Muncii 2024 prezintă unele modificări, iar potrivit acestora, intervalul la care un salariat trebuie să primească pauză la locul de muncă este mai scurt decât înainte.

Pauza de masă reprezintă intervalul de timp de care beneficiază salariaţii în timpul programului de lucru. În general, se știe că un angajat are 30 de minute pauză în acest sens, la fiecare 8 ore lucrate. Textul legii nr. 53/2003 privind Codul muncii actualizat schimbă această regulă.

Potrivit Codului Muncii 2024, care se aplică din data de 18 ianuarie 2024, angajații vor primi pauză de masă o dată la cel puțin 6 ore lucrate, în cazul celor majori. Dacă vorbim despre angajați cu vârste de până în 18 ani, pauza de 30 minute se acordă la cel puțin 4 ore jumătate de muncă.

Pauza de masă nu este obligatorie, ci facultativă. Este, totuși, un drept pe care îl au salariații, astfel încât doar aceștia pot să renunțe la el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.