Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Coincidențe interesante: Cine sunt cele trei judecătoare care l-au condamnat cu executare pe Darius Vâlcov

ciocanel judecator

Darius Vâlcov, fost primar al municipiului Slatina şi ministru al Finanţelor, a fost condamnat joi de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la 8 ani de închisoare în dosarul în care este acuzat de trafic de influenţă şi spălare de bani. Decizia nu este definitivă.

Completul care l-a condamnat pe Vâlcov este format din trei judecătoare: Silvia Cerbu, Simona Elena Cîrnaru și Maricela Cobzariu.

Vezi și: Sfatul celebrului bucătar Gordon Ramsay: Ce să NU comanzi niciodată într-un restaurant

Maricela Cobzariu este una dintre cele cinci judecătoare care în iunie 2012 l-au condamnat pe Adrian Năstase la doi ani de închisoare cu executare în dosarul „Trofeul calității”. În martie 2014, judecătoarea a făcut parte din completul care l-a condamnat în primă instanță pe fostul ministru al Economiei Codrut Seres, in dosarul „Hidroelectrica”, la patru ani de închisoare. Maricela Cobzariu a fost și în completul care a dat primele pedepse în dosarul Microsoft I, în care au fost condamnați Gheorghe Ștefan, Nicolae Dumitru, Gabriel Sandu și Dorin Cocoș.

Silvia Cerbu este soția procurorului DIICOT Viorel Cerbu, fost adjunct al lui Lucian Papici la Secția I a DNA. Judecătoarea a promovat la ÎCCJ în 2013, de la Curtea de Apel București. În noiembrie 2016, judecătoarea s-a remarcat prin trimiterea înapoi pentru completări a rechizitoriul întocmit de Secţia Parchetelor Militare în cazul disidentului Gheorghe Ursu, torturat de foști ofițeri de securitate. Silvia Cerbu nu era convinsă de teza că represiunea a avut un caracter generalizat şi sistematic pe toată durata regimului comunist.

Simona Elena Cîrnaru este judecător la ÎCCJ din 2015, când a promovat de la Curtea de Apel București. A făcut parte din completul care a dat primele pedepse în dosarul Microsoft I, în care au fost condamnați Gheorghe Ștefan, Nicolae Dumitru, Gabriel Sandu și Dorin Cocoș. Cirnaru este judecătoarea care a scris mai multe articole în care argumenta de ce este necesară aplicarea globală, "în integrum", pentru legea penală mai favorabilă. Potrivit luju.ro, pe baza explicațiilor și argumentelor aduse de judecătoarea Simona Elena Cirnaru și-au motivat judecătoarele Anca Alexandrescu și Codruța Strîmb condamnările date lotului din dosarul "Transferurilor". Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în materie penală a ÎCCJ a decis că soluția din dosarul "Transferurilor" este nelegală, întrucât singură interpretare valida în ce privește aplicarea legii penale mai favorabile în cazul prescripției este instiutia autonomă, nu aplicarea globală.

Vezi și: Studiul care dă peste cap ce știa despre o boală cumplită: Unul din patru oameni este afectat

Vâlcov a primit 4 ani pentru trafic de influenţă, 6 ani pentru spălare de bani, 2 ani pentru efectuarea de operaţiuni financiare incompatibile cu funcţia. Aceste pedepse s-au contopit, aplicându-se pedeapsa cea mai mare, la care se adaugă un spor, rezultând astfel o condamnare finală de 8 ani.  Totodată, se confiscă de la acesta suma de 6,2 milioane lei, fiind menţinut sechestrul asigurător dispus de procurorii DNA. 

În acelaşi dosar, Minel Prina, fost primar al municipiului Slatina, a fost condamnat la 4 ani şi şase luni de închisoare cu executare, iar Lucian Petruţ Şuşală, fost şofer al lui Darius Vâlcov, a primit 2 ani cu suspendare, cu un termen de supraveghere de 5 ani. 

De asemenea, Petre Bogdan Timofte a fost condamnat la 3 ani cu executare, iar Constantin Tomescu a primit 3 ani şi 6 luni cu executare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.