Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Coincidență sau premeditare? 1.200 de studenți iranieni au fost loviți de o toxiinfecție alimentară în ajunul demonstrațiilor anti-regim

AFP
studenti iran

Un grup de 1.200 de studenți universitari din Iran au suferit simptome grave în urma unei toxiinfecții alimentare în ajunul demonstrațiilor anti-regim ce urmează să aibă loc în întreaga țară, relatează Daily Telegraph, citat de arabnews.com.

Studenții de la universitățile Kharazmi și Arak, precum și de la alte patru instituții, au aruncat pe străzile din jur mâncarea care le fusese furnizată în semn de protest, iar sindicatul național al studenților din țară a acuzat autoritățile că otrăvesc în mod deliberat oamenii.

Într-o declarație, sindicatul a spus: "Experiențele noastre anterioare de incidente similare de la universitatea din Isfahan neagă motivul autorităților pentru această otrăvire în masă a alimentelor."

Oficialii au pus focarul pe seama unor bacterii transmise prin apă.

Cu toate acestea, clinicile din mai multe universități afectate au fost, de asemenea, închise sau au rămas fără provizii pentru tratarea deshidratării și a altor simptome asociate intoxicației alimentare, într-un semn că epidemia ar putea fi o strategie deliberată pentru a zădărnici mișcarea națională de protest.

Aceasta a avut loc în timp ce miercuri urma să înceapă o grevă de trei zile la nivel național, intensificând presiunea publică împotriva regimului.

Între timp, autoritățile iraniene au negat rapoartele potrivit cărora regimul ar urma să desființeze poliția morală a țării. Forța religioasă s-a aflat în spatele morții lui Mahsa Amini, în vârstă de 22 de ani, care a murit în arest în septembrie, declanșând proteste în masă.

Un radiodifuzor de stat a declarat: "Niciun oficial din Republica Islamică Iran nu a confirmat închiderea poliției moralității. "Unele mass-media străine au încercat să caracterizeze declarația procurorului general ca fiind o retragere a Republicii Islamice din hijab (legile) sale și influențată de recentele revolte."

În timp ce tot mai multe personalități publice iraniene își arată sprijinul pentru mișcarea de protest, autoritățile au închis luni două afaceri aparținând fostului star al echipei naționale de fotbal Ali Daei.

Fostul atacant, care a marcat 109 goluri la nivel internațional, a declarat săptămâna trecută că s-a confruntat cu amenințări după ce și-a manifestat public sprijinul pentru mișcarea anti-regim.

Un magazin de bijuterii, precum și un restaurant aparținând lui Daei au fost închise în timpul acțiunii autorităților. O agenție de știri de stat a declarat: "Ca urmare a cooperării cu grupuri antirevoluționare în spațiul cibernetic pentru a perturba pacea și afacerile de pe piață, a fost emis un ordin judiciar pentru a sigila galeria de bijuterii Noor."

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.