Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Colaborarea nucleară Ungaria-Rusia merge mai departe: Două țări UE au pus pe pauză sancțiunile pentru un avion rusesc

avion militar

Un prim avion cu combustibil nuclear din Rusia a sosit în Ungaria, o sursă de energie care nu este vizată de sancţiuni, anunţă joi ministrul ungar de Externe Peter Szijjarto, relatează AFP, informează News.ro.

”Noi am putut să facem să aterizeze pentru prima oară un avon rus cu combustibil nuclear, care a traversat Belarusul, Polonia şi Slovenia”, anunţă într-un mesaj postat pe Facebook Peter Szijjarto. ”Până acum, acest transport se efectua pe calea ferată, prin Ucraina. Însă, din cauza războiului, acest lucru este imposibil”, precizează el. ”Energia nucleară este exceptată de la regimul sancţiunilor Uniunii Europene (UE)”, impus Moscovei după invazia Ucrainei de către Rusia.

Szijjarto a reiterat că Ungaria respinge orice sancțiuni asupra petrolului și gazelor rusești, adăugând că impunerea oricăror sancțiuni asupra activităților legate de energia nucleară reprezintă, de asemenea, o "linie roșie" pentru Ungaria.

El a precizat că transportul de combustibil a ajuns în Ungaria prin spațiul aerian al Belarusului, Poloniei și Slovaciei, cu aprobarea tuturor celor trei țări, deoarece energia nucleară nu face obiectul niciunei sancțiuni din partea Uniunii Europene.

Ungaria dorește să extindă centrala nucleară Paks, construită în Rusia, de 2 gigawați, cu două reactoare VVER de producție rusească, fiecare cu o capacitate de 1,2 gigawați.

Proiectul, atribuit în 2014 fără licitație gigantului nuclear Rosatom, a fost adesea citat ca un semn al legăturilor calde dintre premierul ungar Viktor Orban și președintele rus Vladimir Putin. Proiectul a suferit întârzieri.

Orban, care a fost reales pentru un al patrulea mandat consecutiv în alegerile de duminică, a declarat miercuri, într-o conferință de presă, că Budapesta dorește să își consolideze alianțele occidentale, întrucât viitorul Ungariei se află în UE și ferm în cadrul NATO.

Dar el a mai spus că Ungaria este pregătită să plătească ruble pentru gazul rusesc, rupând astfel rândurile cu UE, care a căutat un front unit pentru a se opune cererii Moscovei de plată în această monedă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.