Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Colectivul newyorkez MSCHF a vândut un desen de Andy Warhol în 1.000 de exemplare, dintre care doar unul este original

cnn.com
Andy Warhol

Colectivul newyorkez MSCHF, ajuns în centrul atenţiei în primăvară cu proiectul ''Pantofii Satan'', care ar fi conţinut, potrivit producătorului, o picătură de sânge uman în interiorul tălpilor, a recidivat săptămâna aceasta odată cu vânzarea, la acelaşi preţ, a 1.000 de copii dintr-un desen de Andy Warhol, dintre care doar unul este original, informează AFP.

Pe un site intitulat ''Muzeul operelor contrafăcute'', colectivul MSCHF a anunţat cumpărare unui desen din 1954 al maestrului ''pop art'', ''Fairies'' (''Zâne''), cu o valoare estimată la 20.000 de dolari, după care a realizat 999 de replici identice şi a amestecat originalul cu copiile false, anunţând că nu mai ştie care dintre ele este Warhol ''cel adevărat''.

Scoase luni la vânzare, cele 1.000 de exemplare din ceea ce MSCHF consideră a fi o nouă operă, intitulată ''Probabil o adevărată copie a zânelor lui Andy Warhol'', ''au fost vândute toate în aceeaşi zi'' cu 250 de dolari fiecare, a precizat colectivul de creaţie.

MSCHF a publicat online un videoclip în care demonstrează tehnica utilizată: un braţ robotic care a realizat copierea desenului, un proces de ''învechire artificială'' cu ajutorul luminii şi al căldurii, apoi reproducerea manuală a sigiliului fundaţiei Warhol şi adnotări în creion, a explicat unul dintre membrii colectivului, Kevin Wiesner, într-un e-mail către AFP.

''Dacă un restaurator de artă ar avea şansa să inspecteze fiecare desen unul lângă celălalt, va ajunge în cele din urmă să descopere originalul, dar acest scenariu are puţine şanse de a se produce'', a adăugat el.

Dincolo de o profitabilă operaţiune financiară - totalul vânzărilor se ridică la 250.000 de dolari - MSCHF spune că doreşte să conteste conceptele de ''autenticitate'' şi de ''exclusivitate'' care predomină piaţa de artă, prin această operaţiune de ''blocare'' a unei opere de Warhol. ''Obiectivul nostru este de a 'distruge' desenul prin spargerea lanţului de încredere'', a mai spus Kevin Wiesner.

Fundaţia Warhol nu a dat curs imediat unei solicitări de comentarii din partea AFP.

MSCHF, un colectiv artistic care a luat naştere în 2016 şi care are sediul în Brooklyn, s-a specializat în acţiuni de adaptare a operelor de artă sau a obiectelor comerciale, informează Agerpres.ro.

Una dintre cele mai recente, crearea şi vânzarea ''Pantofilor Satan'' (pentru suma de 1.018 dolari perechea), ale căror tălpi ar fi conţinut o picătură de sânge uman, realizat în parteneriat cu rapperul american Lil Nas X, a determinat compania Nike, fabricantul iniţial al modelului, să dea în judecată MSCHF pentru contrafacere şi diluarea mărcii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.