Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Colegiul Medicilor, SEMNAL de ALARMĂ în plin val 4: sunt vizați copiii din România

colegiul medicilor

Colegiul Medicilor din România susţine că sunt necesare politici şi "măsuri coerente" pentru a asigura naşteri în siguranţă.

"Este nevoie de investiţii susţinute, inclusiv în resursă umană, pentru a asigura accesul la servicii medicale sigure şi de calitate, pe tot teritoriul ţării, pentru femeile însărcinate şi pentru nou-născuţi. Cifrele privind mortalitatea infantilă sunt în scădere, însă nu suficient de rapidă. Mai mult, vedem şi în acest sector, ca în multe altele din domeniul medical, o disparitate accentuată între mediul rural şi cel urban. Este nevoie de măsuri urgente pentru ca aceste diferenţe să se reducă pe cât posibil", a declarat prof. dr. Daniel Coriu, preşedintele Colegiului Medicilor din România, potrivit unui comunicat transmis în contextul Zilei Mondiale pentru Siguranţa Pacientului, scrie Agerpres.

Citește și: Coronavirusul SE TEME de plaje, festivaluri și cluburi, dar mai ales de vară: Octavian Jurma anunță 12.000 de cazuri pe zi, din cauza școlilor

Colegiul Medicilor din România cere "eforturi" din partea tuturor factorilor implicaţi şi "politici ample şi coerente" la nivelul sistemului de sănătate pentru a asigura naşteri în siguranţă şi îşi ia angajamentul să depună toate eforturile, în limita competenţelor sale, în acest sens.

Potrivit CMR, la nivel mondial, aproximativ 810 femei mor în fiecare zi din cauze prevenibile legate de sarcină şi naştere. În plus, aproximativ 6.700 de nou-născuţi îşi pierd viaţa în fiecare an, adică 47% din toate decesele înregistrate la copii sub 5 ani. Circa 2 milioane de copii se nasc morţi an de an, iar în 40% dintre cazuri decesul intervine în timpul travaliului.

"În România, anul trecut, au decedat 1.099 de copii cu vârsta sub 1 an. Cele mai recente date oficiale europene au plasat România în 2019 ca având a doua cea mai mare rată de mortalitate infantilă din Uniunea Europeană - 5,8 decese la 1.000 de naşteri, faţă de 3,4 decese la 1.000 de naşteri, media europeană. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, echipamentele medicale insuficiente, dar şi un număr insuficient de medici ar putea fi factori pentru această situaţie. În total, în ţara noastră erau anul trecut 4.613 paturi de neonatologie, dintre care numai 13 în mediul rural, şi 814 medici neonatologi. În ceea ce priveşte specialitatea obstetrică-ginecologie, în România erau în 2020 8.558 de paturi, dintre care 37 în mediul rural, şi 2.795 de medici", afirmă CMR.

De asemenea, Colegiul Medicilor din Municipiul Bucureşti încurajează raportarea evenimentelor adverse asociate asistenţei medicale şi cere măsuri clare în acest sens.

"Se ştie că în România cultura raportării acestor evenimente adverse este încă la început. Cele mai recente date publice arată că în intervalul martie-septembrie 2020 au fost raportate de către unităţile medicale un număr de 2.620 astfel de incidente, dintre care 1.356 (51,76%) au avut ca şi consecinţă asupra pacientului o infecţie", afirmă CMMB într-un comunicat de presă.

Tema de anul acesta a Zilei Mondiale a Siguranţei Pacientului, marcată vineri, este "Acţionaţi acum pentru o naştere în siguranţă şi cu respect".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.