Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO A fost lansat colindul anului 2021: Arhidiaconul Mihai Bucă și Grupul Psaltic 'Tronos' interpretează 'Dați drumul la cer'

Cristi Șelaru
tronos

De aproape 2 ani de zile, România este prinsă în ceea ce poate fi numit ”temnița COVID-19”. Aproape 60.000 de semeni și-au pierdut viața în cea mai mare pandemie care a cuprins omenirea ultimului secol. Frați și surori, fii și fiice, părinți și bunici au fost răpuși de virusul care ne-a închis, la propriu, luni în șir, în case și spitale.

Așa cum obișnuiește, arhidiaconul Mihail Bucă, protopsaltul Catedralei Patriarhale, a lansat, alături de Grupul Psaltic ”Tronos” al Patriarhiei Române, pe care-l conduce, colindul anului 2021.

”Dați drumul la cer”, colind scris de deținutul politic Ovidiu Vasilescu, unul dintre cei mai tineri deținuți politici din epoca comunistă, este și acum, la aproape 70 de ani de la compunerea sa, nu doar emoționant, ci și actual.

Mesajul transmis prin stilul unic de interpretare de către arhidiaconul Mihail Bucă și Grupul Psaltic ”Tronos” către români este de comuniune în cele mai negre vremuri ale existenței noastre. ”Tu mă iartă, Doamne, pentru câte-ți cer/Dar în deznădejdea-n care suntem noi/Sfinții înșiși, Doamne, ar avea nevoi.”, cântă cei mai buni psalți din țară în colindul anului 2021, ”Dați drumul la cer”.

Fiecare dintre noi trebuie să ”dăm drumul la cerul” inimii noastre și să-L primim pe Iisus Hristos, Mântuitorul și Izbăvitorul nostru, așa cum El ne primește de fiecare dată.

”Leru-i ler, leru-i ler și iar leru-i ler

Doamne-n noaptea asta m-am gândit să-ți cer

Să trimiți un înger tânăr și frumos,

Cu fum de tămâie și de chiparos

Să-mi sfințească, Doamne, temnița săracă

Și s-o scoată Bunul, de sub promoroacă.

Și să mai aducă, Doamne, pentru noi,

Pentru osândiții flămânziți și goi,

Aburul din pâinea pe care-o visăm,

Care ne-ncălzește când toți o gustăm.

Pâinea sfântă-n care, Doamne, tu te frângi,

Și aghiasma-n care lacrimile-ți plângi.

Un amnar s-aducă dintr-o stea mai mare,

Să ne încălzeasca lanțuri la picioare.

Și din scutecelu-n care-ai stat legat

Să ne-aducă, Doamne, bundă de iernat.

Leru-i ler, leru-i ler și iar leru-i ler

Tu mă iartă, Doamne, pentru câte-ți cer,

Dar în deznădejdea-n care suntem noi

Sfinții înșiși, Doamne, ar avea nevoi.

Și ți-ar face-n taină rugăciune ‘naltă,

Prin Pruncul din iesle și cea Preacurată

Leru-i Doamne ler și iar leru-i ler,

Vin colindătorii, dați drumul la cer.”

Ovidiu Vasilescu a fost arestat în 1956 și era, la cei 17 ani ai săi, unul dintre cei mai tineri deținuți politici din țară. A stat opt ani în temnițele comuniste în ceea ce este numit ”subteranele lumi nepământene”, iar credința că ei, deținuții politici, erau simbolul prin care națiunea dovedea că nu vrea să se lase învinsă de un sistem social-politic impus.

Convingerea că dreptatea e de partea lui l-a ajutat să nu renunțe la principiile în care credea. În anul 1958, Ovidiu Vasilescu a luat parte la așa-numita Revoltă de la Gherla, un episod foarte puțin cunoscut, dar care a fost un moment important în istoria închisorilor politice din România acelor ani. Deținuții aflați într-una dintre celulele închisorii de la Gherla au îndrăznit să protesteze față de tratamentul bestial la care îi supuneau gardienii. Urmările acestei revolte au fost dramatice. Toți cei implicați au fost torturați cumplit, în anchete care s-au prelungit luni de zile, iar apoi condamnați încă o data. În anul 1977, Ovidiu Vasilescu s-a solidarizat cu Mișcarea Goma, părăsind ulterior țara și stabilindu-se în SUA.

Cu o activitate de aproape 25 de ani, Grupul Psaltic ”Tronos” al Catedralei Patriarhale este cel mai apreciat cor de muzică psaltică din România, și nu numai, fiind implicat în dezvoltarea și promovarea muzicii bizantine pe teritoriul țării noastre. Arhidiaconul Mihail Bucă și ”Tronos” au la activ sute de concerte în țară și străinătate și miliarde de vizualizări în online cu cântările bisericești, patriotice și colinde. Au urcat pe marile scene ale țării, fiind iubiți atât de credincioși, cât și specialiștii în muzică.

”Tronos” a fost înfiinţat în anul 1997 la iniţiativa părintelui arhidiacon Mihail Bucă, protopsaltul Catedralei Patriarhale din Bucureşti.

Numele a fost dat grupului de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel în anul 2007.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.