Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Columbia: Atentat dejucat asupra şefului fostei gherile FARC Rodrigo Londono, alias Timochenko

operationworld.com
Columbia

Autorităţile columbiene au anunţat duminică că au dejucat un atentat asupra liderului fostei gherile Forţele Armate Revoluţionare din Columbia (FARC), Rodrigo Londono, zis "Timochenko", urzit potrivit autorităţilor de la Bogota de foşti lideri rebeli care nu recunosc acordul de pace semnat în 2016 pentru a pune capăt unei jumătăţi de secol de conflict armat, relatează AFP preluat de agerpres.

Preşedintele Ivan Duque a salutat într-un mesaj pe Twitter o "acţiune comună" a poliţiei şi a parchetului desfăşurată la Alcala, în departamentul Valle del Cauca, "datorită căreia a fost posibilă dejucarea unui atentat asupra lui Rodrigo Londono, preşedintele partidului FARC", care s-a substituit gherilei dizolvate.

Un informator a avertizat autorităţile în privinţa unui "atac iminent" asupra lui Londono, în vârstă de 60 de ani, care locuia într-o fermă din Finlandia, în departamentul Quindio, le-a spus jurnaliştilor directorul poliţiei, Oscar Atehortua.

Poliţia a întărit imediat securitatea lui Rodrigo Londono şi sâmbătă, la un baraj rutier dintr-o regiune vecină, a reperat doi motociclişti a căror fizionomie corespundea descrierii furnizate de informator, a adăugat el.

Abordaţi de poliţie, suspecţii înarmaţi cu pistoale au deschis focul şi au fost ucişi în schimbul de focuri cu forţele de ordine.

Suspecţii "se aflau la ceva mai mult de un kilometru de proprietatea" lui Rodrigo Londono, a precizat directorul poliţiei. Unul dintre cei doi a fost identificat drept un luptător de gherilă care a luptat timp de 17 ani în rândurile FARC.

Potrivit directorului poliţiei, atacatorii erau membri ai unui grup disident din FARC condus de Hernan Dario Saldarriaga, supranumit El Paisa, care a condus timp de ani de zile comandoul de elită al fostei gherile.

Saldarriaga este unul dintre cei trei şefi ai unui grup rebel comunist care a anunţat o nouă rebeliune armată în Columbia în august 2019, condusă de fostul număr doi al FARC şi fost negociator în timpul negocierilor de pace Ivan Marquez.

Foştii rebeli semnatari ai acordului de pace au cerut în mai multe rânduri garanţii de securitate după moartea a zeci de foşti combatanţi din 2016. Potrivit autorităţilor, ei au fost ucişi de grupuri de traficanţi de droguri, de grupuri disidente ale FARC sau de membri ai gherilei Armata de eliberare naţională (ELN).

În 2019, 77 de foşti combatanţi au fost astfel ucişi, numărul cel mai mare de la semnarea acordului de pace, potrivit ONU.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.