Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Columbia: Miercuri începe dezarmarea gherilei FARC

The Guardian
FARC

Dezarmarea FARC în Columbia urmează să înceapă miercuri cu inventarierea armelor aflate în mâinile acestei gherile cu care a fost semnat un acord de pace, a anunţat marţi guvernul de la Bogota, citat de AFP, preluat de agerpres.

"Procesul de dezarmare va începe miercuri, ceea ce implică inventarierea armelor, distrugerea celor care nu sunt stabile", a declarat jurnaliştilor Înaltul comisar pentru pace, Sergio Jaramillo. 

Acordul de pace prevede că luptătorii de gherilă să depună treptat armele într-un termen de 180 de zile cu începere de la 1 decembrie. 

Miercuri, 30% din arsenalul lor ar trebui să fie predat conforma calendarului stabilit, dar operaţiunile se află în întârziere din cauza problemelor logistice pentru a-i aduna pe membrii Forţelor Armate Revoluţionare din Columbia (FARC), a subliniat Sergio Jaramillo care a precizat că data limită nu va fi schimbată. 

"Pentru a începe ferm procesul de dezarmare şi ca dovadă a angajamentului nostru total pentru pace, armele (...) vor trece sub controlul Naţiunilor Unite", a confirmat în cursul unei conferinţe de presă liderul FARC, Ivan Marquez. 

Ultimii dintre cei aproape 6.900 de luptători ai FARC, gherilă apărută în 1964 pe fondul unei revolte a agricultorilor, s-au alăturat camarazilor lor la 18 februarie (în loc de sfârşitul lui decembrie, cum era prevăzut) în 26 de zone din ţară, unde se vor pregăti pentru a reveni la viaţa civilă. 

Columbia doreşte să pună capăt unui conflict armat care durează din anii 1960 şi a implicat vreo 30 de gherile, paramilitari de extremă dreapta şi forţe de ordine, făcând cel puţin 260.000 de morţi, peste 60.000 de dispăruţi şi 6,9 milioane de persoane deplasate. 

Guvernul de la Bogota a lansat în februarie negocieri de pace cu ultima rebeliune activă pe teritoriul ţării, Armata de Eliberare Naţională (ELN, inspirată de revoluţia cubaneză), un proces ameninţat, totuşi, de recente atentate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.