Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Columbia: Noul acord de pace cu FARC va fi semnat joi, la Bogota

telegraph.co.uk
conflict civil columbia

Guvernul columbian şi Forţele Armate Revoluţionare din Columbia (FARC) au anunţat că joi vor semna, la Bogota, noul acord de pace, ce vizează să pună capăt la mai bine de o jumătate de secol de conflict armat, transmit AFP, Reuters şi EFE preluate de agerpres

"Delegaţiile guvernului şi FARC au convenit să semneze Acordul final pentru terminarea conflictului şi construcţia unei păci stabile şi durabile (...) joi, 24 noiembrie, la ora 11,00 (16,00 GMT), la Teatrul Colon din Bogota", au precizat, marţi, negociatorii celor două părţi, într-un comunicat comun. 

Ei au precizat că acest nou acord, finalizat în urmă cu zece zile, după respingerea unui text precedent de către alegătorii columbieni, pe 2 octombrie, va fi trimis spre ratificare Congresului. 

"Consolidarea păcii cere să avansăm cu paşi fermi spre implementarea acordurilor care să permită depăşirea atâtor ani de conflict în Columbia", au subliniat cele două părţi. 

Noul document va fi semnat joi de preşedintele columbian, Juan Manuel Santos, care a primit Premiul Nobel pentru Pace, luna trecută, pentru eforturile de a pune capăt acestui conflict, şi de liderul gherilei FARC, Rodrigo Londono Echeverry, care se află de luni la Bogota împreună cu restul conducerii grupării. 

Cu semnarea noului acord, Columbia vrea să pună capăt la mai mult de jumătate de secol de conflict armat intern, care a făcut cel puţin 320.000 de morţi şi dispăruţi şi circa şapte milioane de refugiaţi. 

Guvernul şi FARC au semnat, pe 26 septembrie, la Cartagena, un prim acord de pace, după aproape patru ani de negocieri la Havana. 

Totuşi, textul final a fost respins de columbieni pe 2 octombrie, ceea ce a obligat cele două părţi să redeschidă negocieri pentru a include într-un text revizuit obiecţiile şi propunerile taberei care s-a opus acordului la respectiva consultare populară.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.