Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Columbia şi FARC au semnat un acord de pace revizuit

Columbia a semnat joi cu FARC (Forţele Armate Revoluţionare din Columbia) un acord de pace ce vizează sfârşitul unui conflict ce a durat peste o jumătate de secol, acord revizuit după eşecul referendumului din octombrie şi care urmează să fie ratificat de către Congres, relatează AFP.

Citeşte şi: Alegeri primare ale dreptei în Franța: Cine este marele câștigător al dezbaterii televizate

Preşedintele ţării, Juan Manuel Santos, şi liderul gherilei marxiste, Rodrigo Londono, au semnat documentul în aplauze, cu stilouri făcute din cartuşe provenite de la arme din timpul conflictului.

''Pacea ne va reda speranţa, credinţa în viitor şi posibilitatea unei vieţi mai bune pentru noi şi copiii noştri'', a declarat Santos în cadrul unei scurte ceremonii ce a avut loc la Teatrul Colon din Bogota. ''Recunosc că noul acord este mai bun (...), deoarece el conţine speranţe şi observaţiile unei imense majorităţi a columbienilor'', a adăugat preşedintele.

La rândul său, Londono a dat asigurări că, odată cu acest acord - care prevede dezarmarea membrilor gherilei şi intrarea lor în politică -, columbienii pun capăt ''în mod definitiv unui război, pentru a înfrunta contradicţiile în mod civilizat''.

Mai cunoscut sub numele său de război, Timoleon Jimenez, sau ''Timochenko'', liderul FARC a surprins propunând formarea unui ''guvern de tranziţie al cărui obiectiv principal să fie aplicarea integrală a acordului'' şi care să fie compus din ''toate forţele şi toate sectoarele care au lucrat neîncetat pentru pace''.

Citeşte şi: TRAGEDIE în Franța: O femeie a fost UCISĂ în urma unui atac ARMAT la un azil de bătrâni - VIDEO

Textul acordului a fost finalizat pe 12 noiembrie, după şase săptămâni de renegocieri pentru includerea unor critici din partea opoziţiei faţă de prima variantă a acordului, semnată pe 26 septembrie după patru ani de negocieri, dar pe care columbienii au respins-o în cadrul unui referendum pe 2 octombrie.

În conflictul din Columbia, ce a durat din anii 1960, au fost implicate circa treizeci de grupări de gherilă de stânga, paramilitari de extrema dreaptă şi armata, provocând în total peste 260.000 de morţi, 60.000 de dispăruţi şi 6,9 milioane de persoane strămutate.

Semnarea acordului a fost transmisă pe un ecran uriaş în emblematica piaţă Bolivar. În teatrul Colon, singurii invitaţi au fost victime ale războiului, foşti preşedinţi columbieni, magistraţi şi reprezentanţi ai unor asociaţii.

Mai multe ţări au salutat semnarea acordului de pace din Columbia, precum şi secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, care consideră esenţial acum să se treacă la aplicarea lui, relatează agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.