Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Columbia și gruparea rebelă ELN anunță că vor încerca, luna viitoare, să ajungă la un consens de pace

dw.com
Columbia eln

Columbia și gruparea rebelă Armata de Eliberare Națională (ELN) au anunțat sâmbătă că vor relua în Mexic, luna viitoare, discuțiile de pace, depășind un impas recent, după ce, recent, guvernul a declarat și apoi a anulat un acord bilateral de încetare a focului, scrie Rador.

Anul trecut la Caracas a existat o primă rundă de discuții pentru a se pune capăt rolului grupării ELN în războiul de aproape șase decenii. Revenirea asupra deciziei de încetare a focului a survenit după ce ELN a declarat că nu mai este de acord cu acordul, guvernul columbian precizând că poziția ELN a fost sursa neînțelegerii.

Ambele părți au avut o întâlnire de urgență la Caracas săptămâna aceasta și au convenit să organizeze cea de-a doua rundă de negocieri pe 13 februarie în Mexic, una dintre națiunile garante ale discuțiilor împreună cu Norvegia, Venezuela, Cuba și Chile. "În această rundă va fi abordată problema participării societății la construirea păcii. În același timp, va începe să se discute și să se convină asupra unei încetări bilaterale a focului", se menționeaază într-un comunicat emis la finalul ședinței de urgență.

Autoritățile columbiene și ELN au transmis că vor examina în comun progresul în privința implementării acordurilor încheiate în timpul primei runde de discuții și au convenit să mențină canalele de comunicare deschise chiar și atunci când nu se află la masa negocierilor. Pentru ca încetarea focului să funcționeze, "trebuie să se convină asupra regulilor jocului și a protocoalelor, iar aceste protocoale privesc, la rândul lor, forțele armate și ELN. Va fi de durată", a declarat Pablo Beltran, șeful delegației ELN.

Beltran și-a exprimat speranța ca acordul să avanseze "substanțial" la următoarea întâlnire din Mexic. Guvernul a declarat că încetarea focului rămâne în vigoare cu alte patru grupuri: două grupări dizidente fondate de foști rebeli FARC și bandele criminale Clan del Golfo și Self-Defenses of Sierra Nevada.

Președintele Gustavo Petro, fost membru al grupului de gherilă urbană M-19 și care și-a început mandatul anul trecut, s-a angajat să încerce să încheie acorduri de pace sau acorduri de predare cu orice tip de grupări armate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.