Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Comadantul forţei franceze din Mali a acuzat grupul paramilitar rus Wagner de execuţii ale prizonierilor şi de un comportament de 'dealer'

defenseromania.ro
Grupul Wagner

Comandantul forţei franceze Barkhane, generalul Laurent Michon, a acuzat joi, la Ouagadougou, în Burkina Faso, grupul paramilitar rus Wagner de "prăduirea" ţării, comparându-l cu un dealer de droguri prin modul său de acţiune în Mali, relatează AFP.

"Codul minier în Mali s-a schimbat şi acum (...) un anumit număr de dispoziţii au fost date pentru exploatarea a trei mine de aur de către Wagner. Asta se numeşte prăduire în toată regula", a declarat generalul Michon în cadrul unei conferinţe de presă.

Potrivit acestuia, "asta vrea să spună că, de acum, va trebui să înceapă să fie plătiţi" mercenarii ruşi ai grupului, estimaţi la "puţin mai mult de o mie de oameni, desfăşuraţi în şase luni atât în centrul Mali, cât şi în est".

Generalul Michon a afirmat că grupul a utilizat "principiul dealer-ului" de droguri "oferind o primă doză gratuită Mali: o protecţie împotriva francezilor răi" şi "rezultate rapide", potrivit Agerpres.ro.

"În centrul Mali au făcut 200 de prizonieri, toţi executaţi rapid. Este un rezultat rapid al mercenarilor", a adăugat el.

În ceea ce priveşte retragerea Barkhane din Mali, generalul Michon a dat asigurări că "nu este legată de venirea Wagner ci de poziţia Bamako, care a vrut să ne vadă plecând fără întârziere".

"Intenţia de a rămâne ca susţinere (a forţelor locale) corespunde unor scheme diferite, cu geometrie variabilă, dar mereu în coordonare cu armata ţării care face cererea", a reamintit el.

Este vorba "acum de a oferi o susţinere 'a la carte', adaptându-ne cu supleţe intenţiilor unei ţări sau alteia, diferite de la o capitală la alta. Vom şti să ne adaptăm la acest lucru", a afirmat el, adăugând că formatul şi dispozitivul pe care îl vor avea Barkhane este în continuare în curs de elaborare.

Forţa Barkhane a fost alungată din Mali de junta la putere la Bamako din 2020. Aceasta este în prezent în stadiul de finalizare a evacuării materialelor din această ţară, din care o parte tranzitează nord-vestul Nigerului, în apropiere de frontiera maliană.

Militarii francezi vor rămâne într-un contingent de 2.500 de oameni în Sahel la finalul acestei retrageri, care deschide o fază de cooperare consolidată cu celelalte ţări din regiune, între care şi Niger, în funcţie de nevoile lor, potrivit statului major francez.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.