Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusia confirmă cea mai importantă demitere a unui oficial militar de la începutul războiului: cine este noul comandat al Flotei din Marea Neagră

Not supplied / WillWest News / Profimedia
Viktor Sokolov

Viceamiralul Viktor Sokolov (foto) a confirmat că a fost numit comandant interimar al Flotei Mării Negre, după ce în presă se zvonea numele său. El a spus acest lucru într-un cantonament cu tineri ofițeri absolvenți în Sevastopol.

"Am fost numit comandant interimar al Flotei Mării Negre prin ordin al ministrului apărării al Federației Ruse pe data de 10. Astăzi am prima mea întâlnire cu dumneavoastră", a spus el, citează Interfax. Numirea lui Sokolov în funcția de comandant interimar nu a fost raportată anterior.

Contextul în care a fost numit

Numirea noului comandant vine în contextul în care bazele militare rusești din Crimeea au fost zguduite de explozii în ultimele nouă zile. Înlăturarea comandantului anterior, Igor Osipov, marchează marca cea mai importantă demitere a unui oficial militar în cele aproape șase luni de la invazia Rusiei în Ucraina, în care a suferit pierderi grele în oameni și echipamente, punctează Reuters.

Flota Rusiei din Marea Neagră e „perla” armatei ruse și istoria ei e venerată în Rusia. Cu toate acestea, a suferit mai multe umilințe extrem în cursul războiului lansat la 24 februarie.

  • Ucraina a lovit cu rachete Neptun nava sa de război principală, Moskva, provocând incendierea și scufundarea acesteia.
  • Săptămâna trecută, baza sa aeriană Saki din sud-vestul Crimeei, în apropiere de cartierul general al flotei de la Sevastopol, a fost devastată de o serie de explozii care au distrus opt avioane de război, potrivit imaginilor din satelit.
  • Apoi, marți, explozii au zguduit un depozit de muniții la o bază militară din nordul peninsulei. Rusia a numit acest lucru un act de sabotaj, iar Ucraina a lăsat să se înțeleagă că este responsabilă.
  • Miercuri, serviciul de securitate FSB al Rusiei a declarat că a reținut șase membri a ceea ce a numit o celulă teroristă islamistă în Crimeea, deși nu a precizat dacă aceștia sunt suspectați de implicare în explozii.

CV-ul lui Viktor Sokolov

Din mai 2019 până de curând, comandantul a fost Igor Osipov. Viktor Sokolov este șeful Academiei Navale Amiral Kuznețov. Înainte de aceasta, din 2013 până în 2020, a fost comandant adjunct al Flotei Nordului.

Sokolov, în vârstă de 60 de ani, are o experiență vastă în comandarea navelor și unităților de dragare a minelor în anii 1980 și 1990, apoi a urcat printr-o serie de posturi în Flota Pacificului și în Flota de Nord, ocupând funcția de comandant adjunct în cea din urmă. Din 2020, el a condus o academie militară de prestigiu.

Cine a condus înainte flota

Comandantul anterior, Igor Osipov, în vârstă de 49 de ani, era la conducere din mai 2019, potrivit biografiei sale oficiale de pe site-ul Ministerului rus al Apărării.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.