Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Comandant rus, mort după ce membrii unității sale au dezertat - Soția sa bănuiește că a fost executat (presă)

nationalinterest.org
grupul wagner

Un comandant al armatei ruse ar fi murit după ce membrii unității sale au dezertat în masă de pe linia frontului, notează publicația americană Newsweek.

Publicația de știri independentă rusă The Insider a relatat moartea lui Viktor Sevalnev, un fost deținut în vârstă de 43 de ani, care a fost recrutat de Grupul Wagner, un grup de mercenari, pentru războiul lui Vladimir Putin în Ucraina.

Publicația a citat informații pe care le-a obținut de la Vladimir Osechkin, un activist rus pentru drepturile omului care conduce site-ul anticorupție Gulagu.net.

Sevalnev a condus compania a 7-a de puști motorizate a așa-numitei Republici Populare Luhansk (LPR) din estul Ucrainei și a fost spitalizat după ce a suferit răni în luptă.

The Insider a declarat că o conversație înregistrată între Sevalnev și soția sa în noiembrie a dezvăluit că a fost amenințat cu execuția pentru că soldații din unitatea sa au dezertat.

"Nu trimiteți oameni aici... vor să ucidă pe toată lumea", a spus el într-o convorbire telefonică cu soția sa Lilia, potrivit raportului.

"Astăzi sunt eu, mâine altul, asta e tot. Suntem doar material de crimă [pentru ei]. Ministerul Apărării execută oameni. Ei știu că suntem [oameni morți] și nu le pasă", a mai spus el.

Potrivit postului de știri, în noiembrie, unitatea lui Sevalnev a suferit pierderi grele, unii soldați au fost uciși, iar restul au dezertat.

Soția sa a declarat că a fost anunțată pe 1 decembrie că Sevalnev a murit în regiunea Donbas pe 25 noiembrie din cauza rănilor provocate de șrapnel și a unei lovituri puternice la cap.

Cu toate acestea, Osechkin a declarat pentru agenția de știri că are îndoieli cu privire la versiunea Kremlinului asupra evenimentelor. El a spus că este de părere că Sevalnev ar fi putut fi "executat" pentru dezertarea subordonaților săi.

Newsweek nu a reușit să verifice în mod independent afirmațiile lui Osechkin și a contactat Ministerul de Externe al Rusiei pentru comentarii.

Osechkin a subliniat moartea recentă a unui alt fost deținut, Evgheni Nuzhin, care fusese recrutat în iulie de Grupul Wagner, fondat de aliatul lui Putin, Evgheni Prigozhin.

Imagini cu uciderea sa au fost publicate luna trecută de canalul Telegram Grey Zone, legat de Wagner. Clipul arată un bărbat neidentificat care îl lovește pe Nuzhin, în vârstă de 55 de ani, cu un baros.

Nuzhin a acordat o serie de interviuri în Ucraina după ce a fost capturat de forțele ucrainene în septembrie, în care a criticat oficialii ruși și a spus că vrea să schimbe tabăra.

Fiul lui Nuzhin, Ilya, a declarat în noiembrie pentru Gulagu.net al lui Osechkin că familia sa a fost "îngrozită" la aflarea veștii morții sale.

"Întreaga noastră familie a fost în lacrimi urmărind videoclipul... a fost ucis ca un animal", a declarat fiul lui Nuzhin, în vârstă de 55 de ani.

Prigozhin a declarat că filmarea a fost "o lucrare regizorală excelentă care poate fi vizionată într-o singură ședință", în timp ce purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că "nu era treaba noastră".

Prigozhin a negat informațiile privind uciderea lui Șevâlnev atunci când a fost presat de Gulagu.net. El a negat, de asemenea, că Sevalnev ar fi fost recrutat de Grupul Wagner.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.