Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Comasarea alegerilor ajunge la CCR: OUG 21/2024, trimisă de ÎCCJ la Curtea Constituțională

Inquam Photos / Octav Ganea
ccr curtea constitutionala Inquam

Instanța supremă a admis marți cererea REPER de sesizare a Curții Constituționale a României cu excepție de neconstituționalitate pe marginea Ordonanței de Urgență prin care se comasează alegerile locale și europarlamentare pe 9 iunie.

  • „Admite cererea de sesizare a Curţii Constituţionale a României formulată de petentul Partidul Reînnoim Proiectul European în România – REPER. Sesizează Curtea Constituţională a României cu excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor OUG nr. 21/2024, în ansamblul său. Pronunţată prin punerea la dispoziție”, au decis judecătorii ÎCCJ.

Excepția de neconstituționalitate ridicată de Partidul REPER în cadrul unei contestații depuse la Înalta Curte de Casație și Justiție privitor la decizia Biroului Electoral Central de a elimina reprezentantul REPER din BEC a fost reținută de ICCJ, care a dispus transmiterea spre soluționare către Curtea Constituțională a României.

Sesizarea se referă la OUG nr. 21 din 8 martie 2024 privind unele măsuri pentru organizarea și desfășurarea alegerilor pentru membrii din România în Parlamentul European din anul 2024 și a alegerilor pentru autoritățile administrației publice locale din anul 2024

Controverse politice

REPER spune că Ordonanța de Urgență în baza căreia se organizează alegerile a modificat „în mod arbitrar și nejustificat, cu doar 90 de zile înainte, norme și proceduri fundamentale, printre care modul de constituire a birourilor electorale”.

„Guvernul României a depus tot efortul pentru a crea ilegal un avantaj partidelor-sistem, în detrimentul celorlalți competitori electorali. Suntem într-o situație în care avem două dispoziții legale care reglementează aceeași chestiune și anume aceea a compunerii birourilor electorale, dispoziții care, în mod evident, sunt contradictorii. Acest fapt conduce în final la restrângerea drepturilor electorale, încâlcând principii fundamentale într-un stat ce se declară a fi democratic și european” a declarat deputatul REPER Andrei Lupu, candidat la alegerile europarlamentare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.