Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Comerţul ilegal cu ajutoare umanitare înfloreşte în regiunile separatiste din estul Ucrainei (presă)

ucraina

Afacerile cu ajutoare umanitare, provenind în principal din Rusia, asigură profituri substanţiale liderilor rebelilor separatişti din Doneţk şi Lugansk (estul Ucrainei), fiind controlate de soţiile şi 'amantele' acestora, relatează marţi publicaţia ucraineană Segodnia. 

Prima doamnă a autoproclamatei 'republici populare' Doneţk (DNR), Natalia Zaharcenko, exercită o influenţă imensă pe teritoriul acestei pseudorepublici. În plus, ea este consilierul principal al aşa-numitului preşedinte al DNR, Aleksandr Zaharcenko, şi gestionează afacerile secrete ale soţului ei - vânzarea ajutoarelor umanitare venite din Rusia prin intermediul supermarketurilor confiscate de separatişti cu forţa. 

De comerţul cu ajutoare umanitare se ocupă şi Larisa Plotniţkaia, soţia lui Igor Plotniţki, liderul autoproclamatei 'republici populare' Lugansk - celălalt fief al rebelilor proruşi din estul Ucrainei - care controlează un întreg lanţ de supermarketuri. Majoritatea produselor alimentare trimise de Rusia ca ajutoare umanitare ajung pe rafturile acestor magazine, conform ziarului menţionat. 

Plotniţkaia este practic proprietara fostului lanţ de magazine 'ATB' confiscat adevăraţilor proprietari de către rebeli, denumit astăzi 'Narodnâie' ('Populare'), dezvăluie Dmitri Sneghiriov, liderul organizaţiei neguvernamentale ucrainene 'Pravoie delo' ('Cauza dreaptă'). 

În acelaşi timp, amanta lui Plotniţki, Larisa Airpetian, ocupă funcţia de 'ministru al sănătăţii' în aşa-numitul guvern al 'republicii populare' Lugansk (LRN). Prin ministerul ei sunt 'comercializate' medicamentele aduse de convoaiele umanitare din Federaţia Rusă. 

Nu stau fără 'activitate' nici copiii liderilor separatişti, care controlează, la rândul lor, segmente importante ale comerţului local. Fiica liderului din Lugansk, Igor Plotniţki, deţine un procent din reţeaua de magazine 'ATB', în timp ce fiul său controlează reţeaua de rafinării din zona ocupată de separatişti în Lugansk, indică acelaşi Dmitri Sneghiriov. 

Astfel, liderii celor două regiuni separatiste din estul Ucrainei au pus pe picioare, în paralel, cu ostilităţile împotriva armatei Kievului, afaceri înfloritoare, care le asigură profituri substanţiale, disimulate ca venituri dobândite în mod legal. 

Liderul Doneţkului, de exemplu, şi-a stabilit un salariu de circa 45.000 de grivne, în condiţiile în care salariul unui om simplu nu depăşeşte câteva sute de grivne. 

Poate de aceea liderii celor două regiuni separatiste din estul Ucrainei au interzis accesul pe teritoriul acestora pentru 11 organizaţii internaţionale de binefacere. Acestea distribuie alimente şi medicamente în mod gratuit tuturor locuitorilor din zonă, ceea ce le 'prejudiciază profiturile', relevă fakty.ictv.ua. 

Pe de altă parte, ministrul ucrainean de externe, Pavlo Klimkin, consideră că Rusia încearcă să integreze Donbas în Ucraina, menţinând-o sub influenţa sa pentru a-şi putea exercita controlul asupra ţării. 

'Logica Rusiei este de a încerca să integreze în Ucraina 'structura' ruso-mafiotă creată de ea în Donbas pentru a destabiliza din punct de vedere politic Ucraina şi pentru a plasa în responsabilitatea Kievului finanţarea acestor regiuni şi astfel de a crea probleme tot timpul Ucrainei', a declarat Klimkin într-un interviu pentru Interfax-Ukraina.AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.