Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Comisarul european, Johannes Hahn: 'UE este interesată ca la Chişinău să existe un guvern stabil şi o majoritate parlamentară solidă'

Johannes Hahn

Uniunea Europeană este interesată ca la Chişinău să existe un guvern stabil şi o majoritate solidă în Parlament, ca politicienii să poată conlucra pentru a îmbunătăţi standardele de viaţă pentru cetăţeni, a declarat comisarul european pentru politică de vecinătate şi negocieri de extindere, Johannes Hahn, aflat în vizită în Republica Moldova, informează luni Radio Chişinău, potrivit agerpres.ro.

Potrivit oficialului european, în cazul unor alegeri anticipate există riscul ca Fondul Monetar Internaţional (FMI) să suspende susţinerea financiară pentru Republica Moldova, iar acest lucru s-ar putea reflecta şi asupra asistenţei pe care o oferă UE Republicii Moldova.

Citește și: Traian Băsescu intră la rupere în scandalul momentului: Nu există

La Chişinău, Johannes Hahn a avut întrevederi cu liderii celor trei formaţiuni politice care au obţinut cele mai multe voturi - Partidul Socialiştilor (PSRM), Partidul Democrat (PDM) şi Blocul electoral ACUM - cu prim-ministrul şi cu preşedintele Republicii Moldova. El a îndemnat politicienii sa-şi conjuge eforturile. "Din câte ştiu, deocamdată nu au fost purtate niciun fel de negocieri, cel puţin oficial, şi (acest lucru) e surprinzător într-o ţară pluralistă, unde niciun partid nu poate miza să aibă majoritate. E firesc în democraţie să fie creat un guvern de coaliţie şi să există anumite concesii din partea fiecărui partid", a subliniat comisarul european.

Potrivit lui Johannes Hahn, "niciunul dintre cele trei partide nu trebuie exclus din negocieri". "Cele trei partide trebuie sa fie parte a acestei coaliţii, a acestor negocieri, am chemat aceste partide să-şi conjuge eforturile pentru binele acestei ţări", a adăugat el.

Citește și: EXCLUSIV Răsturnare de situație în cazul polițistului ucis în Timiș! Care este, de fapt, arma crimei

De asemenea, Hahn a reiterat că executivul de la Chişinău "trebuie să rămână angajat în respectarea democraţiei, statului de drept, libertăţii, pluralismului de opinie, faţă de o economie de piaţă şi faţă de angajamentele-cheie pe care le are Republica Moldova, conform Acordului de Asociere', a declarat comisarul european.

Întrebat ce crede despre o eventuală coaliţie PD-PSRM, Johannes Hahn a afirmat că pentru UE contează programul guvernului, paşii şi măsurile concrete, şi este mai puţin important ce scrie pe hârtie.

Citește și: EXCLUSIV Dumitru Coarnă a răbufnit, după uciderea polițistului din Timiș! Motivul real pentru care ar trebui demisă Carmen Dan

Johannes Hahn a sosit în dimineaţa zilei de luni la Chişinău, vizita având loc concomitent cu cea a directorului Oficiului pentru Afaceri Est-Europene al Departamentului de Stat al SUA, Bradley Freden.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.