Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Comisarul european pentru afaceri interne: 'Respingerile de migranţi la frontieră sunt ilegale'

Twitter
Ylva Johansson

Comisarul european pentru afaceri interne Ylva Johansson a catalogat vineri ca "ilegale" respingerile de migranţi la frontieră, chiar înaintea unei conferinţe în Lituania, ţară care este criticată pentru această practică de grupuri de apărare a drepturilor omului, relatează AFP.

"Respingerile sunt clar ilegale. Oamenii au dreptul de a solicita azil", a spus Ylva Johansson. Mii de migranţi - în principal din Orientul Mijlociu - au traversat sau au încercat să treacă frontiera de est a Uniunii Europene către Letonia, Lituania sau Polonia, de iarna trecută.

Numai în Lituania, unui număr de aproape 8.200 de persoane li s-a refuzat intrarea, în ceea ce ONG-urile descriu drept respingeri ilegale.

Guvernele celor trei ţări au apărat această tactică, afirmând că este singurul mijloc posibil pentru a pune capăt afluxului de migranţi.

Cele trei ţări au solicitat fonduri europene pentru a finanţa barierele pe care le construiesc de-a lungul frontierei cu Belarus, al cărui regim este acuzat de Occident de organizarea acestui flux de migranţi.

Comisarul european pentru afaceri interne se opune însă acestei finanţări, potrivit Agerpres.ro.

"Dacă statele membre îşi doresc să construiască garduri, pot să o facă, dar este o poziţie de lungă durată a Comisiei să nu finanţeze ziduri sau garduri de sârmă ghimpată", a declarat ea.

Miniştrii din 14 state membre UE s-au deplasat vineri la frontiera înzăpezită dintre Lituania şi Belarus, înainte de conferinţa pe această temă din capitala Vilnius.

Tentativele de treceri ilegale a frontierei s-au diminuat considerabil în aceste ultime săptămâni, dar potrivit ministrului lituanian de interne, Agne Bilotaite, calmul la frontieră este "înşelător".

"Grănicerii noştri ştiu că un grup de migranţi împins cu forţa de responsabili belaruşi ar putea apărea în orice moment", a declarat ea.

Agne Bilotaite a făcut apel la UE să găsească teren de înţelegere asupra migraţiei. "Dacă vrem să ne apărăm cu eficienţă, trebuie să ne punem cu toţii de acord (...) asupra unei noi norme de protecţie a frontierelor externe", a subliniat ea.

La conferinţa de la Vilnius, Ylva Johansson a afirmat că acum există o detensionare clară a situaţiei la frontiera cu Belarus. Aleksandr "Lukaşenko pare să-şi fi pierdut interesul în a-i instrumentaliza pe migranţi. Dar nu suntem siguri, aşa că trebuie să rămânem vigilenţi", a spus ea, citată de dpa.

"Situaţia era foarte diferită atunci. Ne aflam cu adevărat într-o criză. Am asistat la această agresiune din partea lui Lukaşenko", a amintit Johansson, referindu-se la ultima sa vizită în Lituania în august 2021.

Comisarul european pentru afaceri interne a elogiat statul baltic şi pe ministrul de interne Agne Bilotaite pentru modul în care au gestionat criza. "Cred că aţi reacţionat foarte bine în această situaţie foarte dificilă", a spus ea.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.