Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Comisarul european pentru Agricultură pune la punct Ucraina: 'Reacția lor e destul de surprinzătoare!'

Agerpres
cereale ucraina

Comisarul european pentru Agricultură pune la punct Ucraina: 'Reacția lor e destul de surprinzătoare!'

În perioada interdicției temporare impuse Ucrainei de a exporta cereale în cinci țări de frontieră, Kievul și-a crescut exporturile agricole totale, iar reacția reprezentanților ucraineni față de aceste state este surprinzătoare, a declarat Janusz Wojciechowski, comisarul european pentru agricultură.

"Din mai 2022 până în aprilie 2023, când nu fusese încă introdusă nicio interdicție, s-a afirmat că 34,8 milioane de tone, adică 2,9 milioane de tone pe lună, au fost exportate prin coridoare terestre (...). Interdicția a fost introdusă în mai 2023. Timp de trei luni, au fost exportate 9,6 milioane de tone, adică Ucraina a exportat 3,2 milioane pe lună, în ciuda interdicției pentru cinci țări", a declarat comisarul european luni, la o conferință de presă la Bruxelles, după o reuniune a Consiliului UE pentru agricultură, relatează Interfax.

Reacția Ucrainei, destul de „surprinzătoare”

În același timp, el a menționat că vârful sezonului de export pentru produsele agricole vine după recoltare, în timp ce în mai, iunie și iulie situația nu este atât de tensionată. Wojciechowski a spus că în aceleași trei luni din 2022, când nu a existat embargo, Ucraina a exportat 7,3 milioane de tone pe rute terestre, iar în 2023 - 9,6 milioane de tone. "Vă reamintesc aceste cifre, deoarece reacția ulterioară a Ucrainei a fost destul de surprinzătoare", a continuat Wojciechowski, subliniind protestul puternic al Kievului împotriva extinderii embargoului asupra exporturilor către cinci țări - Bulgaria, Ungaria, Polonia, România și Slovacia.

Potrivit lui Wojciechowski, această interdicție nu a funcționat în detrimentul Ucrainei, ci a făcut posibilă rezistența la anomaliile care au apărut în sistemul comercial, iar tranzitul prin țările de frontieră a oferit Kievului acces direct la o piață mai mare.

A cerut dialog

În plus, comisarul european, în legătură cu plângerea Ucrainei adresată Organizației Mondiale a Comerțului împotriva Ungariei, Poloniei și Slovaciei pentru interdicțiile lor unilaterale asupra exporturilor agricole ucrainene, a solicitat dialog din partea Kievului.

"Sper că dialogul și acordul reciproc vor duce la o soluție. (...) Rămân demn de încredere și optimist, realizând chiar că această plângere depusă de Ucraina la OMC împiedică dezvoltarea unui astfel de dialog", a spus el.

Potrivit lui, aceste țări și Comisia Europeană înțeleg pe deplin situația extrem de dificilă în care se află Ucraina. "Trebuie să facem totul pentru a ajuta Ucraina, dar în așa fel încât producătorii agricoli europeni să fie protejați și nu împinși pe marginea prăpastiei", a subliniat europarlamentarul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.