Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Comisarul European pentru Energie: Moldova a reușit să facă pași importanți în reforma sectorului energetic

ceenergynews.com
Kadri Simson

Republica Moldova a reușit să facă pași importanți în reforma sectorului energetic. Acum sarcina noastră este să asigurăm rute alternative de aprovizionare cu electricitate și gaze naturale și conexiunile care vor face Republica Moldova mai rezilientă în fața eventualelor încercări de manipulare. Declarația a fost făcută astăzi la Chișinău de către Comisarul European pentru Energie, Kadri Simson, care a prezidat alături de ministrul Energiei, Victor Parlicov, cel de-al cincilea Dialog la Nivel Înalt UE-Moldova, transmite MOLDPRES citat de stiripesurse.md

Ca rezultat al discuțiilor, Republica Moldova, Comisia Europeană și Secretariatul Comunității Energetice au convenit asupra unei foi de parcurs comune pentru continuarea reformelor în sectorul energetic al Moldovei, incluzând energia electrică, gazele, energia regenerabilă și eficiența energetică.

„Reconfirm sprijinul nostru pentru Republica Moldova în domeniul energetic. Astăzi am susținut o nouă foaie de parcurs comună între UE și Republica Moldova, am convenit pașii următori. Foaia de parcurs este o bază clară pentru cooperarea continuă între noi și identifică momentele unde Comisia Europeană poate să acorde asistență tehnică și financiară. Documentul sprijină Chișinăul în ceea ce privește consolidarea rezilienței sale energetice și tranziția spre un viitor mai sigur și mai curat. Acest lucru aduce Moldova mai aproape de UE”, a menționat oficialul European.

Ministrul Energiei al Republicii Moldova, Victor Parlicov, a afirmat că atât țara noastră, cât și întreaga Europă, au trecut în ultimii doi ani printr-o perioadă foarte dificilă în domeniul energetic. „Acum, după decizia de deschidere a negocierilor de aderare la UE, intrăm într-o altă etapă în care dialogul nostru cu UE va fi și mai intensiv, viteza cu care va trebui să ne mișcăm va fi și mai mare, pentru ca în orizontul de timp 2027-2028 să putem să integrăm Republica Moldova în piața energetică a UE. Putem fi parte a pieței energetice comune a UE înainte de a deveni stat membru al UE, iar acest lucru va veni cu beneficii pentru cetățenii noștri”, a punctat ministrul Energiei.

Republica Moldova și-a asumat angajamentul să accelereze dezvoltarea interconexiunilor electrice, cu accent pe construcția în timp util a liniilor electrice aeriene de 400 kV Vulcănești-Chișinău și Bălți-Suceava și să avanseze cu cea de-a treia interconectare Strășeni de 400 kV.

În același timp, Comisia Europeană și-a reiterat angajamentul de a sprijini Republica Moldova în continuarea reformelor din sectorul energetic și în dezvoltarea infrastructurii sale energetice, inclusiv prin solicitarea de a aloca până la 10 milioane de euro Fondului pentru Eficiență Energetică Rezidențială în primul an de funcționare a acestuia și alte 3 milioane de euro pentru asistență tehnică Centrului Național pentru Energie Durabilă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.