Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO Comisarul european pentru Justiţie trage un semnal de alarmă în privința României: 'Am fost speriată când lucrurile au mers pe o cale greșită'

timpul.md
vera jourova

Comisarul european pentru Justiţie, Vera Jourova, a susținut în Parlamentul European că i-a părut bine să vadă că România a avut un parcurs bun în Uniunea Europeană. Pe de altă parte Jourova și-a manifestat îngrijorările pentru acele momente în care „lucrurile au mers pe o cale greșită”.

Citește și: Cristian Preda îl critică în termeni duri pe Liviu Dragnea din Parlamentul European: 'Totul se face pentru a-l salva pe marțafoi'

”Eu reprezint întreg colegiul de comisari, că s-a vorbit despre absența domnului Timmermans. Dumnealui a fost mereu în dialog cu autoritățile române și cred că e ultimul care trebuie criticat. Noi nu interferăm în cazurile punctuale, ci analizăm situațiile care apar în legislația unui stat membru. Potențialul cumulativ al modificărilor legislative poate duce la încălcarea statului de drept în România”, a precizat comisarul european Vera Jourova cu privire la acuzațiile aduse oficialilor europeni. Mai mulți eurodeputați le-au reproșat acestora aplicarea unui dublu standard față de situația din România.

Jourova a amintit de propria sa experiență pe care a trăit-o în 2006, când a fost acuzată de corupție arătând că, tocmai din acest motiv, ar fi ”ultima persoană” acuzată că ar putea face ceva negativ față de România.

”Mi-amintesc cazul meu din 2006. Eu am fost acuzată de corupție. A fost un caz murdar, politic, motivat doar de motive politice. Mi-amintesc că că am fost la închisoare și cât eram acolo nu puteam crede o secundă că un magistrat mă va condamna. Eu am crezut în justiția din țara mea. A fost o campanie murdară, nu a fost niciun fel de probă. Pentru mine totul a fost distrus la acea vreme, mi-a afectat și viața de familie. Eu ar trebui să fiu ultima persoană care să fiu acuzată că aș face ceva negativ față de România”, a povestit Jourova.

”Am fost de-a dreptul speriată când am văzut modificările care au început să se producă și acolo ne aflăm acum. Justiția independentă e o temelie importantă a unui stat democratic. Vrem să ajutăm România. Acum dezbaterea continuă la un nivel tehnic și mi-aș dori să avem un dialog pozitiv care să ducă la efecte pozitive și România să revină iar pe calea reformei”, a mai spus Jourova.

Citește și: Europarlamentarul român Andi Cristea a criticat atitudinea oficialilor UE: 'Tăcerea dumneavoastră în fața abuzurilor este asurzitoare'

Europarlamentarii au dezbătut la Strasbourg, alături de Comisia Europeană, situația respectării principiilor statului de drept în România.

Pe 3 aprilie, președintele Comisiei Europene Jean Claude Juncker și alți reprezentanți ai CE s-au reunit la Bruxelles, în ședința Colegiului Comisarilor, pentru a discuta despre situația statului de drept în România.

Ulterior întrunirii oficialilor europeni, Frans Timmemans a susținut o conferință de presă în care a avertizat Guvernul de la București să nu întreprindă acțiuni care să afecteze sistemul judiciar, menționând că a avut numeroase discuții cu premeierul Viorica Dăncilă în ultimele două luni.

Pe 13 noiembrie 2018, Parlamentul European a adoptat un proiect de rezoluţie, elaborat de Comisia pentru Libertăţi Civile, Justiţie şi Afaceri Interne (LIBE), prin care exprima preocuparea privind modificarea legislaţiei penale şi judiciare în România.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.