Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Comisia de la Veneţia ar putea fi sesizată în privinţa legii electorale

klaus iohannis

Mihai Poliţeanu, reprezentant al mişcării civice Iniţiativa România (IR), i-a solicitat preşedintelui Klaus Iohannis, într-o dezbatere organizată miercuri, să sesizeze Comisia de la Veneţia în sensul unei recomandări care să permită modificarea legislaţiei electorale în acest an.

Solicitarea a fost făcută la dezbaterea "Dialog pentru România. Primăvara politică a societăţii civile", organizată de Iniţiativa România, la care au participat preşedintele Klaus Iohannis, ministrul Justiţiei, Raluca Prună, Mihai Liseţchi, secretar de stat în Ministerul pentru Consultare Publică şi Dialog Civic, Laura Ştefan, membru al Expert Forum, scriitorul Gabriel Liiceanu, cercetătorul Andrei Oişteanu. Mihai Poliţeanu a explicat că obiectivele propuse de IR sunt în principal: buna guvernare, transparenţa, integritatea, implicarea cetăţenilor în deciziile publice.

"Responsabilitatea şi reprezentativitatea politică nu trebuie să mai fie vorbe în vânt. Şi, în al doilea rând, legislaţia prohibitivă pentru competiţia politică şi pentru înnoirea clasei politice trebuie să dispară", a spus reprezentantul IR. Adresându-se preşedintelui Klaus Iohannis, Poliţeanu a arătat că IR a pus în discuţie în decembrie anul trecut necesitatea alegerilor din două tururi de scrutin. "Deşi există o largă majoritate în societatea românească care susţine alegerile în două tururi de scrutin. Nu s-a întâmplat nimic în acest sens", a declarat reprezentantul IR. El a criticat faptul că faţă de solicitarea IR privind sesizarea Comisiei de la Veneţia nu a existat nicio reacţie de la Guvern, Parlament sau Preşedinţie. "Sesizarea Comisiei de la Veneţia nu angajează o poziţie partizană a Guvernului sau a Preşedinţiei pe această problemă. Neutralitatea politică asumată de Guvern, pe care putem să o înţelegem, nu înseamnă că Guvernul trebuie să se spele pe mâini de responsabilităţile pe care le are faţă de societate şi faţă de solicitările ei. Vă solicităm aici, acum, din nou: sesizaţi Comisia de la Veneţia. Şi, repet, sesizarea Comisiei de la Veneţia nu angajează instituţiile statului de o parte şi de alta a baricadei", a mai declarat Poliţeanu.

Totodată, el i-a cerut şefului statului, în calitatea acestuia de mediator între stat şi societate, asumarea unui "calendar care să înceapă şi să se finalizeze în 2016 pentru modificarea legislaţiei electorale şi legislaţiei conexe" într-un sens mult mai amplu decât aspectul alegerea în două tururi de scrutin, anunţă Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.