Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Comisia Europeană a decis: cerealele ucrainene nu vor mai rămâne în România. Obligați să asigurăm tranzitul (Surse)

Reddit
cereale export grau

Măsurile excepţionale agreate de Comisia Europeană cu România, Bulgaria, Ungaria, Polonia şi Slovacia vor permite doar tranzitul cerealelor ucrainene spre alte state, afirmă diplomaţi din Uniunea Europeană citaţi de site-ul Politico.eu.

Conform diplomaţilor europeni citaţi, România, Bulgaria, Ungaria, Polonia şi Slovacia pot suspenda importurile directe de cereale ucrainene, dar trebuie să permită tranzitul acestora spre alte ţări din Uniunea Europeană sau spre state terţe, informează Mediafax.

Polonia a salutat acordul. "Tocmai am finalizat acorduri cu Uniunea Europeană privind interzicerea importurilor acestor poroduse agricole, care au condus în primul rând la destabilizarea pieţei poloneze", a declarat premierul Mateusz Morawiecki.

Comisia Europeană a ajuns la un acord de principiu cu state central şi est-europene, inclusiv cu România, pentru protejarea intereselor fermierilor, dar şi pentru tranzitul produselor agricole ucrainene, a afirmat Valdis Dombrovskis, vicepreşedinte executiv al instituţiei europene. "Comisia Europeană a ajuns la un acord de principiu cu Bulgaria, Ungaria, Polonia, România şi Slovacia privind produsele agricole. Am acţionat pentru abordarea procupărilor exprimate atât de fermierii din ţările UE, cât şi de către Ucraina", a declarat vineri seară, prin Twitter, Valdis Dombrovskis, vicepreşedinte executiv al Comisiei Europene responsabil de Afaceri economice.

Țările trebuie să permită tranzitul

"Principalele elemente ale acordului, convenite şi cu Ucraina, sunt: retragerea măsurilor unilaterale aplicate de Polonia, Slovacia, Bulgaria şi Ungaria. Vor fi măsuri excepţionale de protecţie pentru patru produse: grâu, porumb, rapiţă şi seminţe de floarea soarelui. Va exista un pachet de susţinere în valoare de 100 de milioane de euro pentru fermierii afectaţi din cinci state membre UE", a precizat Valdis Dombrovskis, subliniind că vor fi efectuate verificări şi pentru protejarea altor produse agricole, inclusiv uleiul de floarea soarelui, şi vor fi activităţi pentru asigurarea exporturilor de cereale ucrainene spre alte ţări pe "culoare de solidaritate".

"Salut acordul de principiu privind tranzitul a patru tipuri de cereale şi seminţe ucrainene. Este un acord care garantează atât capacitatea Ucrainei de a efectua exporturi, pentru a continua să ofere alimente în lume, cât şi existenţa fermierilor noştri", a reacţionat Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.