Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Comisia Europeană a închis cazul subvenţiilor primite de Cehia în mandatul premierului Andrej Babis. Concluzia - a existat conflict de interese

Euronews
comisia europeana rule of law

Comisia Europeană a ajuns la concluzia că în Republica Cehă a existat conflict de interese în cazul distribuirii de fonduri europene şi, în consecinţă, sumele respective vor fi deduse din viitoarele subvenţii pentru Praga, relatează vineri euractiv.com.

Executivul UE a anchetat alocarea subvenţiilor pentru entităţi non-eligibile, printre care unele legate de fostul premier ceh Andrej Babis, a explicat joi ministrul pentru dezvoltare regională Ivan Bartos, membru al Partidului Piraţilor.

Printre concluziile anchetei Comisiei Europene figurează o rambursare către o brutărie din cadrul grupului Agrofert. Firma a primit o subvenţie de 4 milioane de euro pentru construirea unei linii de produse de panificaţie care nu a îndeplinit criteriile privind inovaţia.

Demnitarii cehi implicaţi vor trebui să recupereze banii respectivi de la beneficiari, ceea ce ar putea duce la procese în justiţie, a explicat ministrul Bartos.

El a subliniat că actualul guvern de la Praga a promovat unele măsuri pentru a împiedica conflictele de interese, lucru remarcat de executivul comunitar.

În aprilie 2021, Comisia Europeană a publicat un raport final al unui audit desfăşurat în anul 2019, conform căruia a existat un conflict de interese în accesarea fondurilor europene de către Agrofert.

Autorii auditului consideră că, deşi în 2017 îşi transferase acţiunile deţinute în acest grup către două fonduri de investiţii, Babis avea o putere totală asupra Agrofert, aşadar prin încălcarea reglementărilor cehe şi comunitare privind conflictele de interese acest holding a accesat ''ilegal'' fonduri europene începând cu anul 2017 şi trebuie astfel să restituie 10,96 milioane de euro.

Andrej Babis, care înainte de a conduce guvernul ceh a fost ministru de finanţe (2014-2017), era ''implicat activ'' în gestionarea fondurilor europene în Cehia, iar exercitarea ''obiectivă şi imparţială'' a atribuţiilor sale ''a fost compromisă'' de implicarea în decizii care priveau de asemenea Agrofert, mai indică raportul citat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.