Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Comisia Europeană a prelungit termenul pentru consultarea statelor membre UE asupra propunerii privind energia sustenabilă

finantare.ro
energiile regenerabile energie solara eoliene eco green

Comisia Europeană a prelungit cu nouă zile, până la 21 ianuarie, termenul până la care va putea primi observaţiile statelor membre asupra propunerii sale de a considera sustenabile unele centrale nucleare şi o parte dintre centralele electrice care utilizează gazele naturale drept combustibil, transmite luni AFP.

La 1 ianuarie, Comisia a anunţat că a deschis cu statele membre şi cu experţii o fază a consultărilor asupra proiectului său legislativ, care urma să se încheie pe 12 ianuarie. Opiniile strânse ar putea conduce la modificări ale textului, a cărui versiune finală va fi publicată până la finalul lunii ianuarie.

''Data limită pentru feedback asupra proiectului taxonomiei privind domeniul nuclear şi gazul a fost prelungită din 12 până pe 21 ianuarie'', a anunţat luni pe Twitter un purtător de cuvânt pentru mediu al CE, Stephan Gabriel Haufe.

Purtătorul de cuvânt principal al CE, Eric Mamer, a confirmat această amânare. ''Suntem doar la începutul anului, a fost vacanţa de Crăciun. Este aşadar normal să oferim un răgaz puţin mai mare'', a spus el într-o conferinţă de presă.

Potrivit propunerii Comisiei Europene, investiţiile în centrale atomoelectrice ar urma să fie considerate ''verzi'' dacă folosesc cele mai recente standarde tehnologice şi sunt însoţite de un plan concret de eliminare a deşeurilor radioactive. Obiectivul este de a orienta astfel investiţiile private către activităţile care contribuie la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, potrivit Agerpres.ro.

Includerea sectorului nuclear în activităţile ce vor putea beneficia de finanţare este contestată de unele state membre ale UE, printre care şi Germania, şi de ONG-urile ecologiste. Iniţiativa este în schimb susţinută de Franţa şi de numeroase state central şi est-europene, care atrag atenţia că energiile regenerabile (eoliană, solară) au o producţie intermitentă şi nu vor putea satisface singure nevoile de electricitate.

Propunerea executivului UE prevede că producţia de energie pe bază de gaze va fi considerată verde dacă are caracter de tranziţie către energia curată, gazele naturale generând emisii cu 50% mai mici faţă de cărbune, menţionează executivul comunitar în planul său, ce poate fi respins de o majoritate calificată de 20 dintre cele 27 de state membre care să însumeze 65% din populaţia UE sau de o majoritate în Parlamentul European.

Susţinătorii propunerii afirmă că termocentralele pe gaz, prin faptul că sunt mai puţin poluante decât cele pe cărbune, ajută economiile să se înscrie pe drumul către un viitor sustenabil în privinţa mediului. În plus, ei doresc ca energia nucleară să fie considerată sustenabilă, Franţa fiind cea mai vocală pe acest subiect.

Referitor la energia nucleară, opozanţii planului, dintre care se remarcă Germania şi Austria, sunt de părere că pe termen lung riscurile radioactivităţii sunt mai mari decât lipsa emisiilor de CO2 pe termen scurt.

După publicarea textului final, timp de patru luni, Parlamentul European va avea posibilitatea de a-l respinge prin vot cu majoritate simplă. Teoretic, Consiliul European ar putea să se opună organizând un vot, dar pentru acest lucru ar trebui să reunească 20 de state membre, ceea ce pare extrem de improbabil.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.