Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Comisia Europeană a strâns încă 9 miliarde euro prin a doua emisiune de obligaţiuni SURE din 2021

WorldBakers
comisia europeana dublu standard

Comisia Europeană a anunţat miercuri că a emis obligaţiuni în valoare de 9 miliarde de euro într-o singură tranşă, scadentă în iunie 2036, în cadrul Instrumentului SURE al UE, pentru a proteja locurile de muncă şi lucrătorii şi pentru a atenua consecinţele socio-economice negative grave ale pandemiei de COVID-19, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar.

Aceasta este cea de-a cincea emisiune de obligaţiuni realizată în cadrul instrumentului şi cea de-a doua emisiune din 2021. Obligaţiunea s-a bucurat de un viu interes din partea investitorilor, graţie căruia Comisia a obţinut din nou condiţii foarte bune în materie de preţ, care sunt transferate direct statelor membre ale UE, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Raluca Turcan bate cu pumnul în masă: 'Să încheiem cu ipocrizia. Sporurile trebuie să fie strict pe două dimensiuni'

"Cea de-a cincea obligaţiune emisă în cadrul Instrumentului SURE al UE completează povestea de succes a UE în calitate de emitent şi debitor la scară largă. Aceasta reprezintă un nou semnal care ne dă încredere că şi colectarea de fonduri pentru NextGenerationEU va fi o reuşită. Emiterea de obligaţiuni sigure şi durabile în cadrul SURE şi al NextGenerationEU reprezintă un element central al eforturilor noastre de a sprijini redresarea Uniunii Europene şi de a le oferi în continuare o mână de ajutor întreprinderilor şi cetăţenilor noştri", a declarat comisarul responsabil cu bugetul şi administraţia, Johannes Hahn.

Obligaţiunea pe 15 ani a fost suprasubscrisă de aproape 10 ori. Preţul a fost stabilit la un randament de 0,228%, iar aceste condiţii favorabile sunt transferate direct statelor membre beneficiare. Interesul viu pentru această nouă obligaţiune pe 15 ani demonstrează faptul că, în calitate de debitor, Comisia se bucură de sprijin din partea diverşilor investitori. Această realizare survine în contextul volatilităţii recente de pe pieţele de capital şi al creşterii ratelor dobânzilor la nivel mondial.

Aceasta este cea de-a cincea emisiune de obligaţiuni realizată în cadrul programului SURE al UE. Până în prezent şi în urma primelor patru emisiuni, 15 state membre ale UE au primit aproape 53,5 miliarde de euro sub formă de împrumuturi "back-to-back" în cadrul Instrumentului SURE. În urma tranzacţiei de astăzi, 16 state membre vor primi în total 62,5 miliarde de euro în cadrul SURE.

În 2021, Comisia va încerca să mobilizeze peste 25 de miliarde euro prin emiterea de obligaţiuni în cadrul Instrumentului SURE al UE. Tot în cursul acestui an, Comisia urmează să lanseze şi operaţiuni de împrumut în cadrul NextGenerationEU, instrumentul de redresare în valoare de 750 de miliarde euro (la preţurile din 2018) sau de aproximativ 800 de miliarde euro în preţuri curente, pentru a contribui la construirea unei Europe mai verzi, mai digitale şi mai reziliente.

Comisia a acordat în total, până la această dată, 53,5 miliarde EUR către 15 state membre ale UE: Italia, Spania, Polonia, Grecia, Croaţia, Lituania, Cipru, Slovenia, Malta, Letonia, Belgia, România, Ungaria, Portugalia şi Slovacia, în urma a primelor patru emisiuni din cadrul Instrumentului SURE al UE.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.