Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Comisia Europeană avertizează statele UE: O plafonare extinsă a preţului la gaze naturale ar reprezenta un risc la adresa securităţii energetice

Agerpres.ro
comisia europeana

Comisia Europeană a avertizat miercuri statele membre ale Uniunii Europene că o plafonare extinsă a preţului gazelor naturale ar putea fi dificil de implementat şi reprezintă un risc la adresa securităţii energetice. Avertismentul survine în contextul în care statele membre ale UE cer Bruxellesului să tempereze preţul mare la combustibili, anunță rador.ro.

Comisia Europeană a prezentat un document în care analizează diferite opţiuni pe care UE le-ar putea avea în vedere pentru o reducere a preţului, după ce 15 din cele 27 de state membre au îndemnat UE să plafoneze preţul la gaze naturale. Documentul, la care a avut acces şi Reuters, susţine că lansarea unei plafonări a preţului gazelor naturale pentru toate tranzacţiile, care acoperă atât gazele naturale lichefiate, cât şi livrările prin conducte, ar putea compromite fluxurile transfrontaliere.

În cazul unui deficit de aprovizionare, mai multe țări ar putea atinge plafonul de preț al gazului, ceea ce înseamnă că semnalele de preț nu ar mai contribui la direcționarea fluxurilor către regiunile în care cererea este mare sau oferta redusă, a declarat Comisia Europeană.

Aceasta a sugerat că un astfel de plafon de preț ar putea funcționa numai dacă ar fi lansată o nouă entitate care să aloce și să transporte livrările de combustibil limitate între diferite țări. Dacă UE plafonează preţul gazelor naturale, va trebui, totodată, să găsească "resurse financiare semnificative" pentru a se asigura că țările pot continua să atragă aprovizionarea cu gaze naturale de pe piețele globale competitive, unde alți cumpărători ar putea fi dispuși să plătească prețuri mai mari decât plafonul UE, a declarat Comisia Europeană, care nu a precizat de unde ar putea proveni aceste resurse.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.