Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Comisia Europeană: Carnavalul cu caricaturi antisemite de la Alost este 'o ruşine'

romania-insider.com
romania ue comisia europeana

Un înalt responsabil al Comisiei Europene a descris luni drept ''o ruşine'' carnavalul la care s-a defilat duminică în oraşul belgian Alost cu caricaturi antisemite şi a cerut interzicerea acestuia, transmite AFP.

Exclus din patrimoniul cultural al UNESCO, acest carnavalul ce are o tradiţie de 600 de ani i-a caricaturizat din nou duminică pe evreii ortodocşi, reprezentându-i mai ales ca furnici. O adevărată polemică a fost stârnită după ediţia de anul trecut, când pe un car alegoric au fost caricaturizaţi evrei ortodocşi cu nasul coroiat, aşezaţi pe saci cu aur.

''Pentru mine este clar: carnavalul de la Alost este o ruşine. El trebuie să înceteze. Nu trebuie să existe loc pentru aşa ceva în Europa'', a scris pe Twitter comisarul grec Margaritis Schinas, de asemenea vice-preşedinte al Comisiei Europene.

Citește și: Un greu din ALDE, Toma Petcu, a trecut la grupul parlamentar PNL: 'Fără să accept vreodată arbitrariul sau măsurile de forţă'

Anterior şi un purtător de cuvânt al executivului european, Adalbert Jahnz, a condamnat aceste caricaturi, despre care a spus că ''nu au nimic de-a face cu străzile europene la 75 de ani după Holocaust''.

Acelaşi purtător de cuvânt a mai afirmat că executivul european a primit ''un anumit număr de plângeri'', iar acum le revine autorităţilor belgiene ''să ia măsuri (...), conform legilor europene''.

La rândul ei, şefa guvernului belgian, Sophie Wilmes, a declarat că ''utilizarea unor stereotipuri, a referirilor care stigmatizează comunităţi, a grupurilor umane pe baza originilor lor conduce la diviziuni şi pune în pericol convieţuirea'', adăugând că ''le revine insituţiilor competente şi justiţiei să determine dacă faptele desfăşurate în timpul carnavalului încalcă legea'.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.