Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Comisia Europeană cere statelor UE să prelungească până la 15 mai interzicerea călătoriilor

European Parliament
UE PE parlamentul european

Comisia Europeană (CE) îndeamnă statele membre ale Uniunii Europene (UE) să prelungească până la 15 mai interzicerea călătoriilor neesenţiale în UE, o măsură adoptată la 17 martie - pe o peroadă de o lună - din cauza pandemiei noului coronavirus, relatează AFP, potrivit news.ro.

”Comisia îndeamnă la o abordare coordonată a acestei prelungiri, dat fiind că o acţiune la frontierele externe poate fi eficientă doar dacă este implementată de toate statele membre UE şi ale spaţiului Schengen,la toate frontierele, prin aceeaşi dată de încheiere, în mod uniform”, a anunţat miercuri într-un comunicat Comisia.

Această închidere a frontierelor externe UE şi spaţiului Schengen include un număr de excepţii - cetăţeni europeni şi familiile lor, rezidenţi vechi, diplomaţi, personal de îngrijire, cercetători, muncitori transfrontalieri.

Ea nu-i vizează nici pe cetăţenii britanici, preciza în martie preşedinta CE Ursula von der Leyen.

Această măsură vizează în total 30 de ţări, inclusiv Elveţia, Norvegia, Islanda şi Liechtenstein.

Citește și: Sindicatele din Sănătate trag semnalul de alarmă: În 27 de zile vor fi infectați toți salariații din sănătate

REDUCEREA RISCULUI RĂSPÂNDIRII

”Dacă primele rezultate sunt încurajatoare, prelungirea restricţiei deplasărilor este necesară în vederea continuării reducerii riscurilor răspândirii maladiei”, a declarat vicepreşedintele Comisiei Margaritis Schinas, citat într-un comunicat.

”Nu ar trebui să lăsăm uşa deschisă, atunci când ne punem casa în securitate”, a declarat el.

Comisia justifică necesitatea prelungirii acestei închideri printr-o ”creştere continuă a numărului noilor cazuri şi deceselor în UE, dar şi o avansare a pandemiei în exteriorul” UE, ”şi anume în ţări din care vin de obicei milioane de oameni în UE anual”.

”De la implementarea acestei măsuri, la jumătatea lui martie, traficul de pasageri aerieni s-a redus la aproape zero, restul zborurilor fiind limitate în principal la transportul de mărfuri şi repatrieri”, precizează Comisia.

Comisarul însărcinat cu Afaceri Interne Ylva Johansson a subliniat la rândul său că o coordinare între state este de asemenea esenţială ”la frontierele interne în vederea garantării faptului că piaţa noastră internă continuă să funcţioneze în mod corect şi că produse indispensabile, ca hrana, medicamentele şi materialul de protecţie pot ajunge la destinaţie fără întârziere”.

În lupta împotriva răspândirii virusului, numeroase state membre UE au restabilit controale temporare la frontieră, prin derogări de la libera circulaţie în spaţiul Schengen.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.