Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Comisia Europeană, DECIZIE fără precedent: limba moldovenească, eliminată de pe site-ul instituţiei

comisia europeana

Comisia Europeană a eliminat sintagma "limba moldovenească" de pe site-ul său, ca urmare a unei recente interpelări adresate preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, de către europarlamentarul Andi Cristea, vicepreşedinte al Comisiei pentru politica externă. Acesta s-a referit la contextul în care, pe site-ul CE, "limba moldovenească" poate fi accesată ca limbă de lucru. Europarlamentarul a invocat decizia Curţii Constituţionale a R. Moldova, conform căreia limba oficială a statului este "limba română, nu limba moldovenească în baza grafiei latine".

"La adresa https://ec.europa.eu/consultation/runner/Future-of-Europe…poate fi selectata limba moldovenească, alături de limba română, ca limba ce poate fi folosita în procesul de consultare lansat de Comisia Europeană", scrie Andi Cristea.

 

Conform deciziei Curții Constituţionale de la Chişinău, din decembrie 2013, limba oficială a Republicii Moldova este "limba română, nu limba moldovenească în baza grafiei latine", conferind statut de normă constituţională Declaraţiei de Independenţă a Republicii Moldova, adoptată în august 1991.

Europarlamentarul PSD a adaugat că “este esenţial ca UE, partenerul de dezvoltare - cheie al Chișinăului, să transmită mereu mesajul corect, inclusiv pe canalele sale proprii”.

Comisia Europeană a luat act de întrebarea europarlamentarului Andi Cristea şi a eliminat sintagma "limba moldovenească" de pe site-ul instituţiei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.