Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Comisia Europeană întărește mandatul Europol, în lupta pentru combaterea terorismului

SKY NEWS
europol arestare mandat

Comisia Europeană a prezentat miercuri o nouă agendă privind combaterea terorismului, care prevede, printre altele, acordarea unui mandat mai puternic pentru Europol, potrivit Mediafax.

Potrivit unui comunicat al CE, recentul val de atacuri de pe teritoriul european a fost un semnal de alarmă cu privire la faptul că terorismul rămâne un pericol real și actual.

Agenda privind combaterea terorismului, propusă de CE, vizează: identificarea vulnerabilităților și consolidarea capacității de anticipare a amenințărilor, prevenirea atacurilor prin combaterea radicalizării, promovarea securității de la stadiul conceperii politicii în acest domeniu și reducerea vulnerabilităților pentru a proteja orașele și cetățenii și consolidarea sprijinului operațional, a urmăririi penale și a drepturilor victimelor pentru a răspunde mai bine atacurilor.

De asemenea, Comisia va acționa în direcția consolidării protecției victimelor actelor teroriste, inclusiv în direcția îmbunătățirii accesului acestora la compensații, dar și pentru acordarea unui mandat mai puternic pentru Europol.

CITEȘTE ȘI: Vești proaste despre coronavirus: Pericolul din unele locuri e mai mare decât se credea

„Comisia propune astăzi consolidarea mandatului Europol, agenția UE pentru cooperare în materie de aplicare a legii. Având în vedere faptul că teroriștii abuzează adesea de serviciile oferite de societățile private pentru a recruta adepți, a planifica atacuri și a disemina propagandă care incită la noi atacuri, mandatul revizuit va ajuta Europol să coopereze în mod eficace cu sectorul privat și să transmită dovezi relevante statelor membre. De exemplu, Europol va putea acționa ca punct focal în cazul în care nu este clar care stat membru are jurisdicție. Noul mandat îi va permite, de asemenea, Europol să prelucreze seturi de date mari și complexe; să își îmbunătățească cooperarea cu Parchetul European, precum și cu țările partenere din afara UE și să contribuie la dezvoltarea de noi tehnologii care să corespundă nevoilor în materie de aplicare a legii. Acesta va consolida cadrul Europol privind protecția datelor și controlul parlamentar efectuat de această agenție”, se arată în comunicat.

„Prin Agenda privind combaterea terorismului, adoptată astăzi, consolidăm capacitatea experților de a anticipa noile amenințări, ajutăm comunitățile locale să prevină radicalizarea, oferim orașelor mijloacele necesare pentru a proteja spațiile publice deschise printr-o bună proiectare a acestora și ne asigurăm că putem răspunde rapid și mai eficient la atacuri și la tentativele de atacuri. Propunem, de asemenea, să acordăm Europol mijloace moderne prin care să sprijine țările UE în anchetele pe care le efectuează”, a declarat Ylva Johansson, comisarul pentru afaceri interne.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.