Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Comisia Europeană intervine în cazul legii maghiare privind finanţarea ONG-urilor: Se adresează CJUE

comisia europeana

Comisia Europeană a sesizat joi Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) contra Ungariei în legătură cu legea controversată privind finanţarea ONG-urilor, după ce în aceeaşi zi a decis să trimită Ungaria, Polonia şi Cehia în faţa CJUE pentru că nu şi-au îndeplinit obligaţiile cu privire la primirea de refugiaţi, transmite AFP. ''Comisia Europeană formulează astăzi un recurs contra Ungariei pe tema legii referitoare la ONG-urile care beneficiază de capitaluri străine'', a indicat executivul UE într-un comunicat. Această procedură poate duce la sancţiuni financiare împotriva ţării membre respective.

Aceasta este a treia etapă a procedurii de infringement lansate contra Ungariei, după scrisoarea de notificare trimisă Budapestei de Comisia Europeană la 14 iulie (prima etapă) şi avizul motivat adresat Budapestei în 4 octombrie. Legea în cauză impune unele obligaţii anumitor ONG-uri ungare care beneficiază de finanţări străine. În realitate, ea îl vizează mai ales pe George Soros, miliardarul american de origine maghiară care a creat în 1984 Fundaţia pentru o Societate Deschisă, în prezent activă în multe ţări europene foste comuniste.

În comunicatul de presă citat, Comisia Europeană estimează că Ungaria 'nu a respectat obligaţiile care îi revin' în materie de 'liberă circulaţie a capitalurilor'. Comisia Europeană, care este gardianul tratatelor UE, consideră că Ungaria 'încalcă dreptul la liberă asociere şi dreptul la protecţia vieţii private şi a datelor cu caracter personal'. Noua legislaţie ungară impune ONG-urilor care primesc finanţare anuală externă de cel puţin 7,2 milioane forinţi (circa 24.000 de euro) să se înregistreze ca 'organizaţii care beneficiază de sprijin din străinătate' şi să se prezinte ca atare pe website-urile lor. În caz contrar, respectivele ONG-uri riscă să suporte sancţiuni, conform Agerpres.

Executivul UE a decis tot joi să se adreseze CJUE şi în legătură cu legea ungară privind învăţământul superior, care de asemenea îl vizează pe miliardarul George Soros, mai exact Universitatea Central-Europeană fondată de acesta la Budapesta.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.