Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Comisia Europeană lămurește definitiv scandalul OMV Petrom: nu vor plăti taxa de solidaritate/ Document

omvpetrom.com
omv petrom

Guvernul României a primit răspunsul din partea Comisiei Europene în legătură cu clarificarea modului în care va fi aplicată taxa de solidaritate impusă pe profitul companiilor petroliere. Din explicațiile date de CE rezultă faptul că grupul austriac OMV Petrom nu este obligat să achite către statul român această taxă.

Comisia Europeană arată că acel prag de 75% nu poate fi scăzut de către statele membre, pentru că este prevăzut în regulamentele generale.

CONSULTAȚI AICI RĂSPUNSUL COMISIEI EUROPENE

”Am înțeles din scrisoarea dvs. că aveți în esență trei întrebări care se referă toate la domeniul de aplicare a regulamentului, și anume care sunt societățile care intră în domeniul de aplicare a contribuției de solidaritate.

În primul rând, vă întrebați dacă un stat membru ar putea "reduce" pragul de 75 %. la care se face referire în definiția "societăților din Uniune și a sediilor permanente cu activități în sectorul petrolului brut, al gazelor naturale, al cărbunelui și al rafinăriilor", astfel cum este stabilit la articolul 2 2(17) din regulament.

Nu este cazul. Pragul de 75 % este pe deplin și parte integrantă din definiția stabilită de regulament ca o chestiune de drept al UE. Prin urmare, statele membre individuale nu îl pot modifica din proprie inițiativă.

În al doilea rând, înțeleg că doriți să obțineți clarificări cu privire la codurile NACE rev2 aplicabile stabilite în Regulamentul (CE) nr. 1893/2006 care corespund activităților economice acoperite de definiția de "societăți și sedii permanente din Uniune cu activități economice".

În domeniul extracției, mineritului, rafinării petrolului sau fabricării cuptorului de cocserie produse de cocserie". Aceasta se referă la următoarele activități economice: 05.1 extracția de huilă; 06.1 extracția de petrol brut; 06.2 extracția de gaze naturale; 19.1. fabricarea produselor de cocserie

de cocserie; și 19.2. fabricarea de produse petroliere rafinate.

În al treilea rând, în ceea ce privește ultima dumneavoastră întrebare, cum poate fi atins pragul de 75% menționat în definiție ar trebui să fie aplicat modelelor de afaceri la care faceți referire în scrisoarea dvs. sunt necesare informații suplimentare din partea noastră pentru a înțelege problema pe care vă concentrați. Prin urmare propun ca serviciile dvs. să organizeze o întâlnire cu serviciile mele pentru a discuta în continuare.”, arată Comisia Europeană.

Ce prevede OUG-ul adoptat în România

Prevederea din Regulamentul European: Art. 2, pct. 17 „societăți din Uniune și sedii permanente care desfășoară activități în sectoarele țițeiului, gazelor naturale, cărbunelui și rafinăriilor” înseamnă societăți din Uniune sau sedii permanente care generează cel puțin 75 % din cifra lor de afaceri din activități economice în domeniul extracției, mineritului, rafinării țițeiului sau fabricării produselor de cocserie, astfel cum se menționează în Regulamentul (CE) nr. 1893/2006 al Parlamentului European și al Consiliului.

Prevederea din OUG 186/2022: Articolul 1(1) Sunt contribuabili obligați la plata contribuției de solidaritate plătitorii de impozit pe profit (...) care desfășoară activități în sectoarele țițeiului, gazelor naturale, cărbunelui și rafinăriilor, care fac obiectul Regulamentului (CE) nr. 1.893/2006 al Parlamentului European (...) privind domenii statistice specifice, cu codurile CAEN: 0610 - „Extracția țițeiului“, 0620 - „Extracția gazelor naturale“, 0510 - „Extracția huilei“, 1910 - „Fabricarea produselor de cocserie“ și 1920 - „Fabricarea produselor obținute prin rafinarea petrolului“ și care au ponderea acestor activități în cifra de afaceri de peste 75% inclusiv.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.