Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Comisia Europeană lansează o dezbatere privind răspunsul la impactul îmbătrânirii populaţiei. 20% din populaţia UE depăşeşte 65 de ani

europarl.eu
Comisia europeana UE

Comisia Europeană a prezentat miercuri o carte verde prin care lansează o dezbatere de orientare cu privire la provocările şi oportunităţile pe care le cunoaşte societatea în curs de îmbătrânire a Europei, dezbatere care pune în discuţie impactul acestei tendinţe demografice pronunţate, având în vedere că 20% din populaţia UE depăşeşte vârsta de 65 de ani, iar până în 2070 se estimează că proporţia va fi de 30%, anunță news.ro.

"Comisia Europeană a prezentat astăzi, 27 ianuarie, o carte verde prin care lansează o amplă dezbatere de orientare cu privire la provocările şi oportunităţile pe care le cunoaşte societatea în curs de îmbătrânire a Europei. Aceasta pune în discuţie impactul acestei tendinţe demografice pronunţate în întreaga noastră economie şi societate şi invită opinia publică să îşi exprime punctul de vedere, în cadrul unei consultări publice, cu privire la modul în care să i se răspundă", arată CE.

Cartea verde subliniază necesitatea de a aduce mai multe persoane pe piaţa forţei de muncă, evidenţiază oportunităţile de creare de locuri de muncă şi analizează impactul îmbătrânirii asupra carierelor, bunăstării, pensiilor, protecţiei sociale şi productivităţii noastre, precizează CE.

Citește și: Elena Udrea reacționează după ce a fost acuzată de spălare de bani și instigare la luare de mită: Nimeni nu a luat niciun ban, nici macar nu s-a platit ceva

Consultarea publică va fi deschisă timp de 12 săptămâni.

"Faptul că trăim o viaţă mai lungă şi mai sănătoasă decât generaţiile anterioare demonstrează succesul şi puterea economiei noastre sociale de piaţă, dar aduce şi noi provocări şi oferă oportunităţi pe care trebuie să le avem în vedere. Prezenta carte verde va lansa o discuţie cu privire la exploatarea întregului potenţial al îmbătrânirii populaţiei - a vectorilor inovării pe care îi prezintă aceasta, cât şi cu privire la răspunsurile politice necesare", spune Dubravka Šuica, vicepreşedinta pentru democraţie şi demografie.

Cartea verde structurează dezbaterea privind îmbătrânirea populaţiei aducând în discuţie viteza şi amploarea schimbărilor în societatea noastră şi întrebările pe care trebuie ni să le punem cu privire la acest fenomen. Acest lucru include totul, de la promovarea unui stil de viaţă sănătos şi a învăţării pe tot parcursul vieţii la consolidarea sistemelor de sănătate şi de îngrijire pentru a putea răspunde nevoilor persoanelor în vârstă.

Totodată, cartea verde adoptă o abordare bazată pe ciclul de viaţă, reflectând impactul universal al îmbătrânirii asupra tuturor generaţiilor şi etapelor vieţii. Se subliniază, astfel, importanţa găsirii unui echilibru just între formularea de soluţii durabile pentru sistemele noastre de protecţie socială şi consolidarea solidarităţii între generaţii.

Numărul persoanelor în vârstă din UE va creşte pe parcursul deceniilor viitoare. Astăzi, 20% din populaţie depăşeşte vârsta de 65 de ani, iar până în 2070 se estimează că proporţia va fi de 30%. În acelaşi timp, se estimează că proporţia persoanelor cu vârsta de peste 80 de ani va creşte de peste două ori, atingând 13% în 2070. În mod similar, numărul persoanelor care ar putea avea nevoie de îngrijire pe termen lung va creşte de la 19,5 milioane în 2016 la 23,6 milioane în 2030 şi la 30,5 milioane în 2050 (UE-27).

Consultarea publică lansată miercuri este deschisă cetăţenilor şi organizaţiilor interesate din toate statele membre, inclusiv de la nivel regional şi local. Rezultatele consultării vor contribui la identificarea sprijinului necesar pentru cetăţeni, pentru regiunile şi comunităţile acestora. Pe baza rezultatelor, Comisia va examina posibilele răspunsuri de politică pentru a consolida eforturile statelor membre şi ale regiunilor cu privire la abordarea problemelor legate de îmbătrânirea populaţiei.

Comisia a plasat demografia printre priorităţile agendei politice a UE. Raportul Comisiei din iunie 2020 pivind impactul schimbărilor demografice a arătat că, în ultimii 50 ani, speranţa de viaţă la naştere a crescut cu aproximativ 10 ani atât pentru bărbaţi, cât şi pentru femei. Cartea verde privind îmbătrânirea populaţiei este primul rezultat al acestui raport şi lansează o dezbatere cu privire la principalele aspecte legate de îmbătrânirea populaţiei în Europa. Ea va fi urmată de o viziune pe termen lung pentru zonele rurale care va analiza, în acelaşi timp, şi chestiunea depopulării.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.