Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Comisia Europeană ne salvează: Ajută țările ca să facă față creşterii preţurilor la energie

europarl.eu
Comisia europeana UE

Comisia Europeană elaborează orientări privind măsurile pe care le pot lua statele membre UE pentru a gestiona problema creşterii preţurilor la energie fără a încălca reglementările privind piaţa energiei din blocul comunitar, în condiţiile în care consumatorii se confruntă cu o majorare semnificativă a facturilor la electricitate şi gaze naturale înaintea iernii, transmite Reuters.

Unele guverne, precum cele din Spania, Italia şi Grecia, au anunţat deja că au în vedere măsuri precum subvenţii sau plafonarea preţurilor, în ideea de a-şi proteja cetăţenii de creşterea facturilor la utilităţi pe măsură ce economiile îşi revin de pe urma pandemiei de COVID-19. Oficialii din Germania au anunţat că nu este necesar ca Executivul să intervină pentru a contracara majorarea preţurilor gazelor naturale.

Preţurile europene de referinţă la gaze naturale au crescut cu peste 250% din ianuarie, din cauza nivelului redus al stocurilor, cererii ridicate din Asia şi a întreruperilor, ceea ce a dus şi la creşterea costurilor angro la electricitate.

Miercuri, miniştrii Energiei din statele membre ale Uniunii Europene s-au întâlnit pentru a discuta despre creşterea preţurilor la electricitate şi gaze naturale în întreaga Europă, într-un context în care unele guverne elaborează măsuri pentru a-i proteja pe consumatori. La întâlnire, comisarul european pentru Energie, Kadri Simson, a anunţat că Bruxelles-ul lucrează la orientări pentru a ajuta statele să facă faţă majorării preţurilor, a declarat ministrul spaniol al Energiei şi Mediului, Teresa Ribera, după discuţii. Oficialul spaniol a adăugat că miniştrii Energiei din diferite ţări membre UE şi-au exprimat îngrijorarea privind creşterea preţurilor din sectorul energetic.

Oficialii UE au informat că orientările Executivului comunitar vor ajuta statele membre să acţioneze fără a încălca reglementările privind piaţa energiei din blocul comunitar.

Ministrul sloven al Infrastructurii, Jernej Vrtovec, care a prezidat reuniunea ministerială de miercuri, a declarat că preţurilor la electricitate şi gaze naturale "nu este ok pentru economia şi cetăţenii noştri".

Bruxelles-ul susţine că majorarea preţurilor ar trebui să încurajeze ţările să-şi accelereze renunţarea la combustibilii fosili, scrie agerpres.ro.

"Sunt convins că răspunsul nostru trebuie să fie o tranziţie mai rapidă la energiile regenerabile", a declarat ministrul austriac al Mediului şi Energiei, Leonore Gewessler, adăugând că aceasta va face UE mai rezilientă la fluctuaţiile de preţ pe termen lung.

În Marea Britanie, fost stat membru UE, oficialii au avertizat că majorarea preţurilor gazelor va forţa mulţi furnizori britanici de energie să iasă de pe piaţă iar industria trebuie să se pregătească pentru o perioadă îndelungată dificilă. Deja câţiva furnizori britanici de energie au dat faliment.

Preţurile de referinţă în Europa la energie electrică au explodat în acest an, triplându-se chiar în Spania şi alte ţări, unul dintre motive fiind şi creşterea semnificativă a preţului gazelor naturale din cauza unei combinaţii de factori, precum nivelul redus al stocurilor, preţurile ridicate la certificatele de poluare şi nivelul redus al producţiei de energie din surse regenerabile.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.