Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Comisia Europeană NU vrea să se pronunțe pentru liberalizarea brevetelor vaccinurilor anti-COVID-19, așa cum cer SUA

Euronews
Ursula von der Leyen

Comisia Europeană a reacţionat joi prudent faţă de ideea liberalizării patentelor de fabricaţie pentru vaccinurile anti-COVID-19, după ce administraţia preşedintelui american Joe Biden a anunţat miercuri că sprijină o asemenea măsură, anunţ ce a provocat scăderea la Bursă a acţiunilor companiilor farmaceutice, relatează agenţiile EFE şi Reuters.

''UE este în avangarda furnizării de vaccinuri eficiente către restul lumii: până în prezent, peste 200 de milioane de doze! Tot atâtea câte au fost livrate europenilor'', a scris pe Twitter preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, adăugând că Bruxellesul este dispus să discute această propunere şi altele, scrie Agerpres.ro.

Însă, ''pe termen scurt'', ea a îndemnat ''toate ţările producătoare de vaccinuri să permită imediat exporturile şi să evite măsuri care întrerup lanţurile de aprovizionare'', Von der Leyen făcând astfel aluzie la exporturile de vaccinuri ale SUA aproape inexistente.

Pe de altă parte, surse europene au declarat că o liberalizare a patentelor de fabricaţie ar putea dura cel puţin doi ani până când ar deveni efectivă prin intermediul Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC), iar principalii beneficiari ar putea fi ţări precum India sau China, întrucât acestea ar putea obţine astfel tehnologia ARN mesager (ARNm), ce reprezintă un ''avantaj competitiv care trebuie păstrat''.

Într-o schimbare neaşteptată de poziţie, preşedintele american Joe Biden s-a declarat joi favorabil ridicării brevetelor asupra vaccinurilor anti-COVID-19 pentru a accelera producţia şi distribuţia acestora la nivel global, luând prin surprindere Uniunea Europeană.

Agenţia EFE scrie că Washingtonul nu a informat Bruxellesul înaintea acestui anunţ, după cum au confirmat apoi surse comunitare şi se poate deduce de asemenea din răspunsul evaziv dat la conferinţa de presă de purtătoarea de cuvânt a Comisiei Europene, Dana Spinanţ, care a spus: ''Nu am cunoştinţă''.

În Franţa - ţară care nu produce niciun vaccin anti-COVID-19, cel al companiei Sanofi fiind în etapa de dezvoltare -, preşedintele Emmanuel Macron s-a declarat ''absolut favorabil'' propunerii americane, în timp ce Germania - al cărei laborator BioNTech produce în comun vaccinul ARNm împreună cu compania americană Pfizer şi CureVac este în faza avansată a testelor clinice pentru un alt vaccin ARNm - a transmis că este ''deschisă'' unei discuţii pe acest subiect.

Şi preşedintele rus Vladimir Putin s-a declarat favorabil iniţiativei venite din partea omologului său american, poziţie exprimată de liderul de la Kremlin într-o conferinţă de presă la care a fost anunţată omologarea versiunii ''Light'' a vaccinului rusesc Sputnik V, administrabil în doză unică.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.