Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Comisia Europeană pregătește LOVITURA FATALĂ pentru Apple

cdn.wccftech.com
apple

Comisia Europeană propune un încărcător comun pentru dispozitivele electronice. USB-C va deveni portul standard pentru toate telefoanele inteligente, tabletele, camerele, căştile, difuzoarele portabile şi consolele video portabile.

"Astăzi, 23 septembrie, Comisia face un pas important împotriva deşeurilor electronice şi a inconvenientelor cauzate consumatorilor de prevalenţa diferitelor încărcătoare incompatibile pentru dispozitivele electronice. Mai mulţi ani de colaborare cu industria pe baza unei abordări voluntare, au redus deja numărul încărcătoarelor de telefoane mobile de la 30 la 3 în ultimul deceniu, însă nu a fost găsită o soluţie exhaustivă. Acum, Comisia prezintă acte legislative pentru a stabili o soluţie comună de încărcare pentru toate dispozitivele relevante", arată CE.

Odată cu propunerea de directivă revizuită privind echipamentele radio prezentată joi, portul de încărcare şi tehnologia încărcare rapidă vor fi armonizate: USB-C va deveni portul standard pentru toate telefoanele inteligente, tabletele, camerele, căştile, difuzoarele portabile şi consolele video portabile.

În plus, Comisia propune separarea vânzării încărcătoarelor de vânzarea de dispozitive electronice. Acest lucru va îmbunătăţi confortul consumatorilor şi va reduce amprenta de mediu asociată producţiei şi eliminării încărcătoarelor, sprijinind astfel tranziţia verde şi cea digitală.

"Consumatorii europeni au fost frustraţi suficient de mult în ceea ce priveşte încărcătoarele incompatibile care le umplu sertarele. Am acordat industriei destul timp pentru a-şi găsi propriile soluţii, acum este momentul să se ia măsuri legislative pentru un încărcător comun. Acesta este un câştig important pentru consumatorii noştri şi pentru mediu şi în conformitate cu ambiţiile noastre verzi şi digitale", spune Margrethe Vestager, vicepreşedinte executiv pentru "O Europă pregătită pentru era digitală".

Încărcătoarele alimentează toate dispozitivele noastre electronice esenţiale, spune Thierry Breton, comisarul pentru piaţa internă.

"Cu tot mai multe dispozitive existente pe piaţă, se vând din ce în ce mai multe încărcătoare care nu sunt interschimbabile sau nu sunt necesare. Dorim să punem capăt acestei situaţii. Datorită propunerii noastre, consumatorii europeni vor putea utiliza un singur încărcător pentru toate produsele electronice portabile – un pas important pentru a spori confortul şi a reduce deşeurile", afirmă Breton.

Acum, Comisia propune un port de încărcare armonizat pentru dispozitivele electronice: USB-C va fi portul comun. Aceasta va permite consumatorilor să îşi încarce dispozitivele cu acelaşi încărcător cu port USB-C, indiferent de marca dispozitivului.

Tehnologia de încărcare rapidă armonizată va contribui la prevenirea situaţiei în care diferiţi producători limitează în mod nejustificat viteza de încărcare şi va ajuta la asigurarea aceleiaşi viteze de încărcare atunci când se utilizează orice încărcător compatibil pentru un dispozitiv.

Separarea vânzării unui încărcător de vânzarea dispozitivului electronic: consumatorii vor putea cumpăra un nou dispozitiv electronic fără un încărcător nou. Acest lucru va limita numărul încărcătoarelor nedorite sau neutilizate. Se estimează că reducerea producţiei şi eliminarea noilor încărcătoare va reduce cantitatea de deşeuri electronice cu aproape o mie de tone pe an.

Comisia propune totodată informaţii mai pertinente pentru consumatori: producătorii vor trebui să furnizeze informaţii relevante cu privire la performanţa de încărcare, inclusiv informaţii privind puterea cerută de dispozitiv şi dacă acesta permite încărcarea rapidă. Astfel, consumatorii vor putea vedea mai uşor dacă încărcătoarele lor pe care le posedă îndeplinesc cerinţele noului lor dispozitiv sau vor putea să aleagă un încărcător compatibil.

Împreună cu celelalte măsuri, acest lucru ar ajuta consumatorii să limiteze numărul de încărcătoare noi achiziţionate şi i-ar ajuta să economisească 250 de milioane euro pe an care ar fi cheltuiţi cu achiziţii inutile de încărcătoare.

Revizuirea Directivei privind echipamentele radio face parte din acţiunea mai amplă a Comisiei de abordare a durabilităţii produselor, în special a produselor electronice de pe piaţa UE, care se va afla în centrul unei viitoare propuneri privind produsele durabile.

Propunerea de directivă revizuită privind echipamentele radio de astăzi va trebui să fie adoptată de Parlamentul European şi de Consiliu prin procedura legislativă ordinară (codecizie). O perioadă de tranziţie de 24 de luni de la data adoptării va oferi industriei suficient timp pentru a se adapta înainte de intrarea în vigoare.

Pentru a avea în cele din urmă un încărcător comun, este necesară interoperabilitatea deplină la ambele capete ale cablului: dispozitivul electronic şi sursa externă de alimentare cu energie. Finalizarea interoperabilităţii dispozitivului, care este de departe cea mai mare provocare, va fi realizată prin propunerea de astăzi. Interoperabilitatea sursei externe de alimentare va fi abordată în cadrul revizuirii Regulamentului privind proiectarea ecologică al Comisiei. Aceasta va fi lansată mai târziu în cursul acestui an, astfel încât intrarea sa în vigoare să poată fi aliniată la propunerea de astăzi.

În 2020, în UE au fost vândute aproximativ 420 de milioane de telefoane mobile şi alte dispozitive electronice portabile. În medie, consumatorii deţin aproximativ trei încărcătoare de telefon mobil, dintre care utilizează două în mod regulat. Cu toate acestea, 38% dintre consumatori declară că s-au confruntat cel puţin o dată cu probleme legate de încărcarea telefonului mobil deoarece încărcătoarele disponibile erau incompatibile.

"Situaţia nu este doar neplăcută, ci şi costisitoare pentru consumatori, care cheltuiesc aproximativ 2,4 miliarde euro anual pentru încărcătoare independente care nu sunt furnizate împreună cu dispozitivele electronice. În plus, se estimează că încărcătoarele eliminate şi neutilizate vor genera până la 11.000 de tone de deşeuri electronice în fiecare an", arată CE.

Pentru a aborda provocările cu care se confruntă consumatorii, dar şi mediul, Comisia a sprijinit încă din 2009 o soluţie comună de încărcare pentru telefoanele mobile şi alte dispozitive electronice similare, scrie news.ro.

Comisia a facilitat pentru prima dată încheierea de către industrie, în 2009, a unui acord voluntar, care a dus la adoptarea primului memorandum de înţelegere (MoU) şi a avut drept rezultat reducerea numărului de soluţii de încărcare pentru telefoanele mobile existente pe piaţă de la 30 la 3. În urma expirării memorandumului în 2014, o nouă propunere din partea industriei, prezentată în martie 2018, nu a fost considerată satisfăcătoare în ceea ce priveşte furnizarea unei soluţii comune de încărcare sau satisfacerea necesităţii de a îmbunătăţi confortul consumatorilor şi reducerea deşeurilor electronice.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.