Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Comisia Europeană propune finalizarea unor acorduri comerciale majore cu Japonia şi Singapore

comisia europeana

Comisia Europeană a prezentat miercuri Consiliului rezultatul negocierilor pentru Acordul de Parteneriat Economic cu Japonia, cel mai important parteneriat comercial bilateral negociat vreodată de Uniunea Europeană, şi acordurile comerciale şi de investiţii cu Singapore, acesta fiind primul pas spre semnarea şi finalizarea acordurilor respective, informează news.ro.

Finalizarea şi implementarea rapidă a acordului comercial cu Japonia a fost un angajament personal asumat de preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi premierul japonez Shinzo Abe. În timpul unui summit bilaterar şi cu ocazia summitului G7, ambii lideri au oferit sprijin la cel mai înalt nivel pentru accelerarea şi finalizarea negocierilor în 2017.

”Pasul pe care îl facem astăzi deschide calea pentru ca firmele şi cetăţenii noştri să înceapă să beneficieze anul viitor de întregul potenţial al Acordului de Parteneriat Economic. Europa crede în comerţul liber şi corect, bazat la un set de reguli globale. Economia noastră depinde de ele, companiile noastre beneficiază de ele, iar clienţii noştri le aşteaptă. Îmreună cu parteneri care gândesc la fel din toată lumea, ne ajută să creăm locuri de muncă şi să stabilim standarde acasă şi în sstrăinătate. Astăzi facem un pas înainte spre finalizarea acordurilor cu doi dintre cei mai apropiaţi parteneri asiatici, Japonia şi Singapore”, a afirmat Juncker, potrivit unui comunicat publicat miercuri de Comisia Europeană.

Aceasta a mai spus că impactul acestor acorduri va fi dincolo de graniţele sale, va trimite un mesaj clar de respingere a protecţionismului şi de apărare a multilateralismului, acest lucru fiind mai important ca oricând.

Comisarul pentru Comerţ Cecilia Malmström a spus la rândul ei că acordurile cu Japonia şi Singapore arată susţinerea pentru libertatea comerţului.

”Împreună cu Japonia şi Singapore facem o declaraţie puternică în apărarea unui comerţ liber şi echitabil, bazat pe reguli. Aceste acorduri reciproc avantajoase vor crea totodată oportunităţi majore pentru companiile şi cetăţenii din Europa”, a arătat Malmström.

Parteneriatul economic cu Japonia va include 600 de milioane de consumatori şi o treime din PIB-ul global, iar potenţialul său economic este fără  precedent, a mai spus comisarul UE.

Acordul de Parteneritat Economic cu Japonis va deschide oportunităţi de piaţă uriaşe pentru ambele părţi, va întări cooperarea între Europa şi Japonia într-o serie de domenii, va reafirma angajamentul comun de dezvoltare sustenabilă şi va include pentru prima oară un angajament specific pentru acordul de la Paris referitor la schimbările climatice.

Acordul va elimina majoritatea taxelor vamale care costă companiile din UE care exportă în Japonia 1 miliard de euro. Acordul va mai elimina o serie de reglementări, cum ar fi dubla testare şi birocraţia dublă. Companiile europene vor dobândi acces la piaţa japoneză, care reuneşte 127 de milioane de consumatori, pentru exporturi agricole majore, iar peste 200 de produse şi băuturi europene regionale vor fi protejate în Japonia (aşa-numitele indicaţii geografice). În plus vor creşte oportunităţile pentru exporturile europene într-o serie de alte sectoare, între care şi dreptul companiilor europene de a participa la licitaţiile pentru contracte publice în multe oraşe japoneze.

UE şi Japonia se află şi în faza finală a negocierilor pentru un Acord de Parteneriat Strategic. După intrarea în vigoare, acordul va actualiza relaţiile politice dintre cele două părţi, prin îmbunătăţirea dialogului politic, afirmarea valorilor şi principiilor comune  şi o cooperare mai strânsă pentru rezolvarea problemelor comune.

Acordurile comerciale şi de investiţii cu Singapore sunt primele acorduri bilaterale finalizate cu un membru al ASEAN (Naţiunile Asiei de Sud-Est). În cadrul ASEAN, Singapore este cel mai mare partener comercial al UE, cu un volum al comerţului bilateral de 53,3 miliarde de euro (2017) şi un volum al serviciilor de 44,4 miliarde de euro (2016). Peste 10.000 de companii din UE sunt stabilite în Singapore şi folosesc această ţară ca centru pentru regiuna Pacificului.

Acordul cu Singapore va servi ca un prim pas al unui viitor acord de comerţ şi de investiţii între UE şi ASEAN.

După aprobarea de către Consiliu, acordurile comerciale cu Japonia şi Singapore vor fi trimise Parlamentului European, obiectivul fiind ca acestea să intre n vigoare înainte de încheierea actualului mandat al Comisiei Europene, în 2019. Acordul de protejare a investiţiilor cu Singapore va urma procedura sa de ratificare şi la nivel de  state membre.

În acelaşi timp, vor continua negocierile cu Japonia referitoare la standardele de protejare a investiţiilor şi de rezolvare a disputelor legate de protejarea investiţiilor. Angajamentul ferm al celor două părţi este ca acordul referitor la protejarea investiţiilor să aibă loc cât mai curând posibil.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.