Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Comisia Europeană NU SE JOACĂ: CERE CJUE să impună sancțiuni financiare la adresa Poloniei, din cauza încălcării statului de drept

europarl.eu
Comisia europeana UE

Comisia Europeană a anunţat marţi că a cerut Curţii Europene de Justiţie (CEJ) să impună penalităţi financiare Poloniei din cauza activităţii camerei disciplinare a Curţii Supreme, ducând astfel la un nou nivel disputa de lungă durată cu Varşovia în legătură cu statul de drept, relatează DPA şi Reuters, scrie Agerpres.

"Sistemele de justiţie din Uniunea Europeană trebuie să fie independente şi corecte", a transmis preşedinta CE, Ursula von der Leyen, într-o declaraţie scrisă prin care s-a anunţat decizia.

Citește și: Anunțul care în România nu se aude: Inflaţia ar putea provoca o nouă criză financiară mondială uriașă - Electricitatea a ajuns la prețuri record în lume

La mijlocul lunii iulie, CEJ a stabilit că respectiva camera disciplinară a Curţii Supreme din Polonia nu garantează imparţialitatea şi independenţa şi, prin urmare, încalcă legislaţia UE.

Potrivit criticilor, camera disciplinară este politizată.

Comisia Europeană, care a iniţiat procedurile împotriva Varşoviei, a oferit Poloniei un termen de o lună să explice cum va implementa decizia CEJ, în caz contrar riscând sancţiuni financiare.

Guvernul polonez a transmis în urmă cu trei săptămâni că această cameră disciplinară va fi desfiinţată ca parte a unor reforme mai ample ale sistemului judiciar în lunile următoare, însă Comisia Europeană a acuzat marţi Varşovia că nu ia măsuri.

"Comisia cere Curţii să impună o penalizare zilnică Poloniei atât timp cât nu sunt implementate pe deplin măsurile impuse de decizia Curţii", se arată în comunicatul Bruxellesului.

Comisia a trimis de asemenea Poloniei o scrisoare de notificare oficială pentru că nu s-a conformat deciziei Curţii Europene de Justiţie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.