Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Comisia Europeană solicită din nou României să respecte normele UE privind drepturile de autor

newslettereuropean.eu
romania ue comisia europeana

Comisia Europeană a decis să trimită României o scrisoare suplimentară de punere în întârziere pe motiv că normele sale naţionale privind gestiunea drepturilor de autor asupra operelor muzicale contravin normelor UE referitoare la drepturile de autor, a anunţat reprezentanţa CE la Bucureşti, arată News.ro.

Solicitarea se referă la armonizarea anumitor aspecte ale dreptului de autor şi drepturilor conexe în societatea informaţională şi Directiva (UE) 2019/790 privind dreptul de autor pe piaţa unică digitală.

Comisia a iniţiat prima dată procedura de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor prin trimiterea unei scrisori de punere în întârziere autorităţilor române la 8 decembrie 2017, când Comisia a contestat utilizarea gestiunii colective obligatorii pentru comunicarea publică a operelor muzicale.

România şi-a modificat legislaţia în ianuarie 2019 pentru a prevedea acordarea de licenţe colective cu efect extins.

Comisia consideră că această modificare nu abordează pe deplin încălcarea dreptului UE identificată iniţial. În plus, noile norme nu respectă articolul 12 din Directiva (UE) 2019/790, care armonizează condiţiile în care statele membre pot prevedea mecanisme de acordare a licenţelor colective cu efect extins. Autorităţile române au acum la dispoziţie două luni pentru a răspunde argumentelor formulate de Comisie. În caz contrar, Comisia poate decide să trimită un aviz motivat.

Prin pachetul său lunar de decizii în constatarea neîndeplinirii obligaţiilor, Comisia Europeană („Comisia”) urmăreşte acţionarea în justiţie a statelor membre care nu şi-au îndeplinit obligaţiile ce le revin în temeiul legislaţiei UE. Aceste decizii, care vizează diverse sectoare şi domenii de politică ale UE, au scopul de a asigura aplicarea corespunzătoare a legislaţiei UE, în beneficiul cetăţenilor şi al întreprinderilor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.