Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Comisia Europeană, solicitată să sancţioneze Olanda pentru 'rasism instituţional'

europarl.eu
Comisia europeana UE

Organizaţii antirasiste şi politicieni progresişti au cerut marţi Comisiei Europene să examineze declanşarea unei proceduri de infringement împotriva Olandei pentru o posibilă încălcare a legislaţiei europene în urma ''rasismului instituţional'' relevat de scandalul alocaţiilor destinate părinţilor imigranţi, relatează agenţia EFE.

Eurodeputata progresistă Samira Rafaela, membră a partidului olandez D66 şi a intergrupului Lupta împotriva Rasismului şi pentru Diversitate (ARDI) din Parlamentul European, a redactat scrisoarea prin care cere Bruxellesului ''să adopte o poziţie fermă şi decisivă împotriva rasismului instituţionale denunţat'' în cadrul fiscului olandez, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Lovitură de teatru! Raluca Turcan a făcut o solicitare pentru creșterea pensiilor

Un raport al unei anchete parlamentare publicat în decembrie a constatat că funcţionari olandezi au sistat acordarea alocaţiilor unor familii acuzate în mod greşit de fraude ani la rând, din 2013 până în 2019. Circa 26.000 de părinţi au fost afectaţi, unii fiind obligaţi să ramburseze zeci de mii de euro.

Polemica a fost amplificată de acuzaţia unora dintre părinţii imigranţi care susţin că, prin măsura luată de fiscul olandez, circa 11.000 dintre ei au fost victime ale unei ''profilări etnice'' din cauza dublei lor cetăţenii.

Potrivit acelei scrisori trimise Comisiei Europene, persoanele acuzate de fraude ar fi fost încă din anul 2006 ''selectate pentru o inspecţie (fiscală) exhaustivă din cauza originii lor etnice sau a dublei cetăţenii''.

De asemenea, datele privind originile acestora ''au fost utilizate ilegal de fisc pentru a întocmi modele generale de clasificare a riscurilor, plasând veniturile cu dublă naţionalitate sub strictă supraveghere, fără o justificare legitimă'', în urma ''elaborării unor profiluri etnice de către birocraţi care au ales nume cu rezonanţă străină'', mai susţine în scrisoare eurodeputata progresistă.

Olanda a mai fost supusă unor proceduri de infringement, dar pe teme precum piaţa internă sau mediul, nu în chestiuni ce ţin de statul de drept, cum este cazul Ungariei sau al Poloniei, sancţionate astfel de Comisia Europeană pentru reformele lor judiciare sau chestiuni legate de drepturile persoanelor LGBT. În urma acestor proceduri, Olanda a fost prima ţară membră a UE care a blocat extrădarea unor presupuşi delincvenţi către Polonia, invocând faptul că ei nu ar avea garantat un proces corect în această ţară.

Parlamentul olandez a adoptat săptămâna trecută o moţiune prin care cere Comisiei de la Veneţia, organ consultativ al Consiliului Europei, să examineze situaţia statului de drept în Olanda în urma scandalului alocaţiilor.

Acest scandal a condus la demisia guvernului condus de premierul Mark Rutte, care rămâne însă interimar până la alegerile din martie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.