Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Comisia Europeană spulberă ancheta jurnalistului american Seymour Hersh în scandalul Nord Stream: 'Nu comentăm speculații'

brightspotcdn.com
Nord Stream

Comisia Europeană (CE) nu comentează concluziile anchetei jurnalistului american Seymour Hersh în scandalul de sabotaj de la gazoductele Nord Stream și Nord Stream 2, potrivit căruia au fost aruncate în aer de Statele Unite.

„Nu comentăm speculațiile cu privire la autorii actului de sabotaj împotriva gazoductelor Nord Stream. Singura bază pentru un răspuns posibil la această întrebare este o anchetă oficială", a declarat pentru TASS purtătoarea de cuvânt a CE, Andrea Masini. Acest răspuns la solicitarea agenției ruse a fost prima reacție a Comisiei Europene la articolul jurnalistului american publicat pe 8 februarie.

Cum au fost scoase din funcțiune cele două gazoducte?

Explozii survenite au avariat şi scos din funcţiune cele două gazoducte care leagă Rusia de Germania prin Marea Baltică. Conducta Nord Stream 2 nu fusese folosită niciodată, întrucât sancţiunile impuse Rusiei după agresiunea contra Ucrainei au împiedicat darea ei în exploatare, iar conducta Nord Stream 1 era la acel moment oprită temporar de Moscova sub pretextul unor lucrări de mentenanţă.

În timp ce Germania, Danemarca şi Suedia, statele prin a căror zonă economică exclusivă trec gazoductele Nord Stream nu au elucidat cauza exploziilor - într-o dezbatere în parlamentul german opoziţia a acuzat guvernul cancelarului Olaf Scholz că nici nu face eforturi în anchetă -, Rusia a acuzat SUA că se află în spatele exploziilor, argumentând că Washingtonul avea interesul ca fluxul de gaze prin acele conducte să înceteze pentru a putea exporta mai multe gaze naturale lichefiate şi a reduce legăturile Rusiei cu Europa.

Ancheta jurnalistului american

Această teorie a fost susţinută de jurnalistul american de investigaţie Seymour Hersh, care a scris pe blogul său că scafandri ai US Navy, ajutaţi de Norvegia, au plantat dispozitive explozive pe aceste conducte în luna iunie şi le-au declanşat trei luni mai târziu.

Reacția Casei Albe

Casa Albă a catalogat afirmaţiile jurnalistului drept "total false" şi "pură ficţiune".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.