Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Comisia Europeană și SUA încearcă să se înțeleagă pentru un certificat de vaccinare anti-COVID-19

mediafax.ro
pașaport digital COVID-19

Comisia Europeană menţine contactele cu SUA pentru a vedea dacă este posibilă compatibilizarea cu această ţară a viitorului certificat european de vaccinare anti-COVID-19, a anunţat marţi executivul comunitar.

''Suntem în contact cu SUA privind certificatul verde digital, inclusiv chestiunea coerenţei şi compatibilităţii'', a declarat purtătorul de cuvânt comunitar Christian Wigand, citat de agenţia EFE.

Contactele pe acest subiect între Bruxelles şi Washington s-au desfăşurat deocamdată la nivel tehnic, iar miercuri vor discuta această problemă comisarul european pentru justiţie, Didier Reynders, şi secretarul de stat american pentru securitate naţională, Alejandro Mayorkas, scrie agerpres.ro.

Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene a adăugat că aceasta a ''primit mult interes din partea altor ţări'' în problema certificatului de vaccinare, dar fără să menţioneze dacă au fost iniţiate contacte similare, el insistând că prioritatea acum este ca certificatul să funcţioneze în interiorul UE.

Acest ''certificat verde'' digital va permite o mai bună mobilitate între statele UE în contextul pandemiei COVID-19, posesorii documentului (în format fizic sau digital) putând să dovedească cu acesta că au fost vaccinaţi anti-COVID-19, că au fost testaţi negativ în urma unei probe PCR recente sau că sunt imunizaţi în urma unei infectări de care s-au vindecat, evitând astfel restricţiile (carantină, testare) în ţara de destinaţie.

Certificatul se va baza pe un cadru european armonizat, dar unele state membre ale UE au început deja să instituie propriile certificate.

Comisarul Didier Reynders a subliniat că folosirea acestui certificat în alte scopuri decât libertatea de circulaţie este o decizie ce revine statelor membre, dar în orice caz trebuie respectată legislaţia europeană, mai ales în ce priveşte datele personale. El a declarat săptămâna trecută că se aşteaptă ca certificatul digital de vaccinare european anti-COVID-19 să fie demarat mai întâi cu un proiect pilot la începutul lunii iunie, astfel încât sistemul complet şi reglementările care-l însoţesc să intre vigoare la sfârşitul aceleiaşi luni, odată cu începerea sezonului estival.

Statele UE trebuie să ajungă până atunci la un acord pentru a stabili criteriile care să stea la baza documentului, inclusiv măsuri pentru evitarea discriminării persoanelor nevaccinate, şi în final este nevoie de asemenea de aprobarea Parlamentului European.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.