DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Comisia Europeană vrea o Europă cât mai verde și investeşte 1,5 miliarde euro în proiecte inovatoare în domeniul tehnologiilor curate

europarl.eu
Comisia europeana UE

Comisia Europeană a lansat marţi cea de a doua cerere de propuneri pentru proiecte la scară largă din cadrul Fondului pentru inovare, unul dintre cele mai mari programe din lume pentru demonstrarea tehnologiilor inovatoare cu emisii scăzute de dioxid de carbon, finanţate din veniturile obţinute din licitarea certificatelor de emisii din sistemul UE de comercializare a certificatelor de emisii, conform agerpres.

Potrivit unui comunicat al Executivului comunitar, cu un buget de 1,5 miliarde de euro, fondul va finanţa tehnologii revoluţionare în domeniile energiei din surse regenerabile, al industriilor mari consumatoare de energie, al stocării energiei şi al captării, utilizării şi stocării dioxidului de carbon.

"Fondul pentru inovare ajută la aplicarea pe scară largă a soluţiilor tehnologice necesare pentru tranziţia verde. Prin această cerere de propuneri, vom sprijini proiectele inovatoare, accelerându-le şi aducându-le pe piaţă cât mai curând posibil. Această investiţie va sprijini decarbonizarea economiei Europei, pregătind terenul pentru neutralitatea climatică în 2050 şi consolidând poziţia Europei de lider tehnologic la scară mondială", a declarat vicepreşedintele executiv Frans Timmermans.

Luând în considerare numărul foarte mare de proiecte prezentate în cadrul primei cereri de propuneri şi de rezerva substanţială de proiecte, Comisia a simplificat procesul de depunere a cererilor, care constă acum dintr-o singură etapă. Acest lucru va reduce semnificativ intervalul de timp de la depunerea cererii până la acordarea finanţării.

Proiectele vor fi evaluate în funcţie de potenţialul lor de a evita emisiile de gaze cu efect de seră, de potenţialul lor de inovare, de maturitatea financiară şi tehnică, precum şi de potenţialul lor de aplicare la scară largă şi de rentabilitatea lor. Cererea de propuneri este deschisă pentru proiecte din toate statele membre ale UE, Islanda şi Norvegia, până la 3 martie 2022.

Pentru proiectele care sunt promiţătoare, dar nu suficient de mature pentru acordarea unui grant, va fi disponibilă asistenţă pentru dezvoltarea proiectelor din partea Băncii Europene de Investiţii.

Proiectele se pot depune prin intermediul portalului de finanţare şi de licitaţie al UE, unde sunt disponibile mai multe detalii privind întreaga procedură. Termenul-limită pentru depunerea proiectelor este 3 martie 2022. Depunătorii proiectelor vor fi informaţi cu privire la rezultatele evaluării în cursul celui de al treilea trimestru al anului 2022. Acordarea granturilor şi semnarea proiectelor va avea loc în al patrulea trimestru al anului 2022.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.