Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Comisia Europeană vrea un angajament din partea Italiei privind deficitul bugetar pentru evitarea procedurii disciplinare

orfoonline.org
Giuseppe conte

Comisia Europeană are nevoie de clarificări din partea Italiei privind planurile sale fiscale în 2020, înainte de a decide oprirea procedurii disciplinare, au declarat, marţi, pentru Reuters, surse UE care au dorit să-şi păstreze anonimatul, potrivit agerpres.ro.

Guvernul de la Roma a făcut concesii privind deficitul în 2019, dar nu a explicat cum intenţionează să contracareze creşterea estimată a deficitului şi a datoriei anul viitor.

"Avem nevoie de un angajament politic pentru 2020", a afirmat oficialul UE.

Comisia Europeană a recomandat, în data de 5 iunie, demararea unei proceduri de deficit excesiv pentru Italia, după ce a ajuns la concluzia că aceasta nu respectă regulile bugetare ale Uniunii Europene din cauza majorării datoriei sale publice. O astfel de procedură ar afecta încrederea investitorilor şi ar majora costurile de împrumut ale Italiei, avertizează analiştii.

Citește și: Verdict DRAMATIC al medicilor privind starea de sănătate a lui Mihai Constantinescu

Miercuri, ar urma să aibă loc la Bruxelles întâlnirea în care Comisia Europeană ar putea decide lansarea oficială sau oprirea procedurii disciplinare împotriva Italiei.

Un purtător de cuvânt al executivului comunitar a confirmat marţi că situaţia finanţelor publice ale Italiei va fi discutată miercuri de Comisia Europeană.

Premierul Giuseppe Conte a anunţat marţi că deficitul bugetar al Italiei va scădea la 2,04% din PIB anul acesta, ceea ce înseamnă că ţara respectă regulile financiare ale UE.

Citește și: Președintele Tribunalului Timiș, scrisoare care provoacă CUTREMUR în magistratură

Autorităţile de la Roma au exclus orice măsuri de austeritate, dar luni Guvernul italian a dat asigurări că va putea reduce anul acesta deficitul, previzionat la 2,4% din PIB, datorită cheltuielilor mai reduse şi a veniturilor mai ridicate.

Conte a declarat că este pregătit să trimită la Bruxelles cele mai recente date privind situaţia finanţelor publice ale Italiei, care arată economii de aproximativ şapte miliarde de euro comparativ cu ţinta din aprilie.

"Aceasta ne permite să spunem că suntem în linie cu estimarea celebrului deficit de 2,04% din PIB", a afirmat premierul italian.

Comisia Europeană, care supervizează planurile bugetare pentru cele 28 de state membre, a anunţat că datoria publică a Italiei a depăşit 132% din Produsul Intern Brut în 2018, cu mult peste limita de 60% din PIB prevăzută în normele UE. În acest an, datoria publică a Italiei este prognozată să ajungă la 135% din PIB.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.